След като през уикенда беше съобщено за възможно облекчаване на

...
След като през уикенда беше съобщено за възможно облекчаване на
Коментари Харесай

Австрия иска България и Румъния да приемат сирийци и афганистанци. За да ни пусне в Шенген по въздух

След като през уикенда беше обявено за допустимо облекчение на австрийското несъгласие против Румъния и България за разширение на Шенген, министърът на вътрешните работи Герхард Карнер съобщи през днешния ден в радиоинтервю по първа стратегия на ОРФ, представено от Българска телеграфна агенция:

" Сега на ход е Комисията. "

Той сподели, че е сложил " ясни условия " пред Европейската комисия, които би трябвало да бъдат изпълнени, и че едвам тогава ще поддържа и повдигането на границите във въздушния трафик - " въздушния Шенген ".

" Въпросът е, че се нуждаем от прогрес в региона на отбраната на външните граници на Европейски Съюз ", означи министърът.

По-конкретно той изиска от Комисията утрояване на броя на чиновниците на гранична полиция. Парите за инфраструктурата за отбрана на границите би трябвало да идват от Комисията на Европейски Съюз.

" Необходими са механически усъвършенствания, изключително на българско-турската и румънско-сръбската граница ", акцентира той.

Карнер прикани също за усилване на граничния надзор по сухоземните граници и приемането на търсещи леговище лица от страна на Румъния и България, изключително афганистанци и сирийци.

Искането за непрекъснат надзор по сухоземните граници беше обосновано от Карнер с " казуса с трафикантите на хора ". При подадени над 50 000 молби за леговище в Австрия, през летищата в страната са влезнали по малко 150 души.

Вчера австрийски медии оповестиха, че Австрия може да се съгласи за това България и Румъния да влязат в така наречен " Въздушен Шенген " при следните условия:

трикратно увеличение на задачата на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за отбрана на границите би трябвало да бъдат обезпечени от Европейската комисия;

засилен граничен надзор сред България и Румъния и сред Унгария и Румъния;

изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София;

приемане на търсещи леговище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.
Румъния чака решението на Нидерландия за България
Румъния чака решението на нидерландския парламент за България и тогава ще направи проект за бъдещите си дейности. Това съобщи министър председателят на страната Марчел Чолаку, представен от Диджи24 и Българска телеграфна агенция.

" Ние се интересуваме от договарянията, които ще приключат с Нидерландия. Там имаше избори и следва решение за България. Очакваме това решение, с цел да забележим метода на Румъния напред. Справедливо е по отношение на прилежаща страна като България да се изчака. Ще приказвам и с президента на Румъния, тъй като той съставлява страната в Европейския съвет ", посочи министър-председателят.

Запитан за изискванията, които Австрия слага във връзка с бежанците и за укрепването на границите, Чолаку изясни, че не е видял сирийци или афганистанци, които желаят да живеят в Румъния.

“Предполагам, че не можем да ги принудим. Но дано да няма повече произшествия като този с кмета на Бая Маре господин Керекеш, който съумя да пресече границата с персоналната карта на собствен братовчед, с 10 години по-млад от него ”, акцентира министър председателят.

Според него настояванията на Австрия не са пресилени и Румъния би трябвало да укрепи границите си и да навлезе в нов стадий на цифровизация.

“На първо място е нужна цифровизация. Имаме стратегия от комисията за границата с Украйна. Имаме пилотен граничен пункт със Сърбия, който работи доста добре. В момента на един граничен пункт има четири системи за цифровизация. И четирите не са интегрирани. Необходимо е Румъния да навлезе в стадий на цифровизация. Ако не може с добра дума, принудително ”, сподели Чолаку.

Той добави, че следващата година, при унгарското председателство на Съвета на Европейски Съюз (юли-декември), Румъния ще продължи договарянията за втората стъпка за влизане в Шенген - по суша. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР