След като през изминалата седмица Федералният резерв отново повиши лихвените

...
След като през изминалата седмица Федералният резерв отново повиши лихвените
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: 2023 г. ще бъде година, в която инфлацията ще продължава да намалява

След като през миналата седмица Федералният запас още веднъж увеличи лихвените проценти, в Украйна продължава да бушува война, а Китай още веднъж се отваря към света, се запитахме какво се случва със международната стопанска система. Затова се обърнахме към Кристалина Георгиева, българския икономист, който управлява Международния валутен фонд. МВФ е кредитна институция, която разполага с фонд от един трилион $, който употребява, с цел да оказва поддръжка на страни с високо дългово задължение. Освен това Фондът разгласява тримесечни отчети, съдържащи разбор на икономическото положение на близо 200 страни, на които разчитат държавните водачи и банкери от целия свят. Последният отчет на МВФ от октомври обрисува плашеща картина на международната стопанска система.  

 

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева направи мрачни прогнози за мрачно бъдеще. Но новият отчет на МВФ за 2023 г., оповестен през предходната седмица, й даде мотив за прочут оптимизъм.

 

Кристалина Георгиева: Най-голямата изненада е, че картината, въпреки да остава доста тревожна, не е толкоз страшна, колкото беше преди единствено два месеца. Продължаваме да чакаме година на закъснение на растежа. Лихвените проценти ще останат относително високи, тъй като високата инфлация не е преодоляна. Така че обстановката не се е подобрила значително. Положението просто не е толкоз неприятно от в началото предстоящото.

 

Лесли Стол: В отчета се споделя, че като цяло международната стопанска система ще върви надолу, а по-късно ще се успокои?

 

Кристалина Георгиева: Това, което чакаме да забележим, е стесняване на инфлацията в международен мащаб от 8,8 % през 2022 година до малко над 4 % през 2024 г.

 

Лесли Стол: Кажете ни малко повече за прогнозата за стопанската система на Съединени американски щати.

 

Кристалина Георгиева: През тази година стопанската система на Съединени американски щати също ще се забави. Но най-малко въз основа на данните, с които разполагаме все още, считаме, че тя ще успее да премине през годината без да изпадне в криза.

 

Лесли Стол: Означава ли това меко приземяване?

 

Кристалина Георгиева: Това значи опция за меко приземяване за Съединени американски щати.

 

Лесли Стол: А заетостта?

 

Кристалина Георгиева: Очакванията ни за към края на годината са за малко по-слаби пазари на труда. Но дано е ясно, че не се опасяваме от огромна вълна на безработица, която да залее Съединените щати.

 

Лесли Стол: И по този начин, какъв е Вашият съвет към Федералния запас на Съединени американски щати? Трябва ли да продължи да покачва лихвите?

 

Кристалина Георгиева: Нашият съвет към Федералния запас е да резервира сегашния курс, до момента в който инфлацията не стартира да се намалява.

 

Лесли Стол: Това, което казвате, е извънредно значимо, тъй като Федералният запас, както и всички останали финансови институции, разчитат на отчетите на МВФ.

 

Кристалина Георгиева: Федералният запас би трябвало да бъде извънредно деликатен, с цел да не стартира да облекчава финансовите условия прибързано.

 

Лесли Стол: Какво ще кажете за американската политика? Говоря съответно за тавана на дълга. Сигурно сте го взели поради. Считате ли, че Съединените щати могат да изпаднат в несъстоятелност, тъй като Конгресът отхвърля да вдигне тавана на дълга?

 

Кристалина Георгиева: Фалитът на Съединени американски щати би нанесъл големи вреди на международната стопанска система. Но в случай че погледнете историята, нормално след доста блуждаене се намира решение. Така че имам вяра и имам вяра, че историята ще се повтори.

 

Лесли Стол: Значи догатката Ви е, че немислимото няма да се случи.

 

Кристалина Георгиева: Коронавирус ни научи да мислим, че немислимото в действителност може да се случи. Същият урок ни дава и войната в Украйна. Именно по тази причина е толкоз значимо всички заинтригувани страни да се отнесат доста съществено към този въпрос. Изпадането на Съединени американски щати в несъстоятелност ще се отрази извънредно неподходящо върху американските консуматори, а това от своя страна ще докара до в допълнение повишение на лихвените проценти. Ако хората не са удовлетворени от инфлацията през днешния ден, въобще няма да им хареса това, което може да се случи на следващия ден.

 

Кристалина Георгиева е първият шеф на МВФ от страна с разрастващ се пазар, защото е израснала тук, в София, България, по времето на комунистическия режим. Днес старите монументи на Ленин са преместени в музей навън в покрайнините на града. Но тя отхвърли да отиде и да ги прегледа с мен.

 

Лесли Стол: Като млада, в гимназията, бяхте ли уверен болшевик?

 

Кристалина Георгиева: Категорично не.

 

Лесли Стол: О, даже тогава?

 

 

Кристалина Георгиева: Категорично не. Никой от фамилията ми не членуваше в комунистическата партия.

 

Животът й не е лек: петнадесетгодишна тя стартира да работи на най-големия пазар за хранителни артикули в София, който действа и до през днешния ден.     

 

Кристалина Георгиева: Първото ми обвързване беше да разчиствам зелето и да го парадирам, тъй че да бъде привлекателно за клиентите. 

 

Семейството й не разполага с доста, само че спомените й са за щастливо детство.

 

Кристалина Георгиева: Прибирах се от учебно заведение. Живеехме на първия етаж. Прозорците бяха отворени и чувах по какъв начин татко ми и майка ми пеят.

 

Тя и брат ѝ Стефан към момента помнят думите на песните. Колкото и мъчно да е било по време на комунизма, нещата стават още по-лоши след разпадането на Съветския съюз. 

 

Кристалина Георгиева: В магазините нямаше нищо. Нищо. Ставах в 4:00 ч. сутринта, с цел да се наредя на опашка и да купя мляко за щерка ми. А в средата на 90-те години на предишния век инфлацията стана толкоз огромна, че в последна сметка доближи 2 000 % годишно.

 

 

Лесли Стол: О, Боже мой!

 

Кристалина Георгиева: Това унищожи спестяванията на хората.

 

Кристалина Георгиева следва стопанска система във Висшия институт „ Карл Маркс “ в София. Но когато руската хватка се разхлабва, тя е свободна да се посвети на проучване на капитализма и печели стипендия за образование в Лондон, а по-късно и в Масачузетския софтуерен институт. Започва работа в Световната банка като икономист, издига се до основен изпълнителен шеф, а през 2019 г. — до началник на МВФ.  

 

За нея войната в Украйна е смразяващо ехтене от предишното, защото Русия още веднъж заплашва една от своите съседки. Кристалина Георгиева има персонална причина да се тревожи: брат ѝ е живял в Харков.

 

Кристалина Георгиева: Обаждам му се и слушам, че падат бомби. Чувам ги по телефона.

 

Лесли Стол: Какво е чувството?

 

Стефан (превод): Толкова е мъчно да се изясни. Все едно да опишеш на кьорав човек какво съставлява аленият цвят.

 

До момента МВФ е отпуснал на Украйна 2,7 млрд. $ и твърди, че завърши стратегия за даването на спомагателни средства.

 

Кристалина Георгиева: Украйна загуби една трета от стопанската система си и ще продължи да изпитва компликации, заради това непровокирано навлизане.

 

Лесли Стол: По какъв метод отчетохте въздействието на войната при подготовката на отчета?

 

Кристалина Георгиева: Очакваме, че войната ще продължи, само че най-значителното й влияние, а точно скокът на цените на храните и силата, ще се усеща по-слабо през 2023 година Европа свърши отлична работа, с цел да се освободи от зависимостта си от съветския петрол и газ, и по този метод понижи надценката върху цените вследствие на несигурността. 

 

Войната, обаче, докара до доста повишение на цените на храните, на горивата и на торовете на четири континента. МВФ предизвестява, че за доста разрастващи се страни тази обстановка съставлява наслагване на произшествия, защото те са взели несъразмерни заеми по време на Коронавирус и от ден на ден от тях просто не са в положение да продължат да ги изплащат. 

 

Кристалина Георгиева: Рискуваме да стигнем до миг, в който редица страни ще паднат в пропастта от ръба на скалата. А това основава условия за дългова рецесия и се трансформира в извънредно неотложен въпрос. Шестдесет % от страните с ниски приходи изпитват дългови усложнения или са на крачка от сходни усложнения. Шестдесет %!

 

Лесли Стол: И по този начин, сега щатският $ е извънредно мощен. Доколко това се отразява на казуса с дълга?

 

Кристалина Георгиева: Създава големи компликации за страните с нововъзникващи пазари и разрастващи се стопански системи. Валутите им се обезценяват. Представете си, че имате високо равнище на деноминиран в долари дълг. Лихвените проценти се покачват, а валутата ви поевтинява. 

 

Затова и заплащанията им по дълга са по-високи. Но най-големият заемодател на тези разрастващи се страни не е САЩ — това е Китай, който е отпуснал заеми за трилион $ на съвсем 150 страни за построяването на пътища, пристанища и така нататък

 

Лесли Стол: През годините Китай не желаеше да договаря за своите заеми и да ги опрощава.

 

Кристалина Георгиева: Абсолютно права сте. Китай би трябвало интензивно да търси преструктуриране на тези дългови отговорности.

 

Лесли Стол: Има нещо, известно като „ Капанът на китайския дълг “. Смята се, че Китай обича да държи страните задлъжнели по отношение на него, с цел да разполага с инструмент за политически напън и послушание на волята му.

 

Кристалина Георгиева: Китай би трябвало да премисли политиката си, тъй като страните с ниски приходи просто не са в положение да заплащат. Именно в този подтекст преструктурирането на дълга става главен приоритет. Това, за което работим, е да съберем всички кредитори — традиционните кредитори от развитите стопански системи, новите кредитори като Китай, Саудитска Арабия, Индия, както и тези от частния сектор — и да ги убедим да седнат към масата на договарянията с страните длъжници. В края на февруари ще бъдем в Бангалор, Индия.

 

Лесли Стол: Съгласи ли се Китай да взе участие в този развой?

 

Кристалина Георгиева: Китай ще взе участие на равнище министър на финансите и шеф на Китайската национална банка.

 

Кристалина Георгиева обиколи света, срещна се с премиера на Китай и други водачи, с цел да провежда тази историческа кръгла маса за дълга — голяма победа за ръководителя на МВФ, тъй като, както се показва в новия отчет, светът се фрагментира.  

 

Лесли Стол: МВФ е учреден след Втората международна война. Организацията действа през Студената война, а по-късно и в ерата на глобализацията. Намираме ли се в разгара на деглобализацията? И има ли тя дестабилизиращ резултат?

 

Кристалина Георгиева: Този развой е в действителност спорен за нашето бъдеще, тъй като фрагментираният свят е по-беден и по-малко сигурен. Направихме оценка на загубата, която можем да чакаме. Само в региона на търговията — ако търгуваме по-малко между тях, в случай че се разпаднем на блокове — в рамките на международната стопанска система няма да бъдат осъществени доходи в размер на 1,5 трилиона $ на година.

 

Лесли Стол: Смятате ли, че битката с деглобализацията е Ваш приоритет номер едно?

 

Кристалина Георгиева: Считам, че изтъкването на причините в интерес на интегрираната стопанска система е наш главен приоритет през днешния ден. Но позволете ми да бъда правилна към Вашия въпрос. Глобализацията във типа, в който я изградихме през последните три десетилетия, не беше съвършена. И ние незадоволително бързо признахме, че от нея има печеливши, само че има и губещи. Ако не изправим това, в случай че не обърнем внимание на този факт и не бъдем почтени по отношение на това кой печели и кой губи — и не изправим този дисбаланс — глобализацията ще продължи да има своите врагове.

 

Лесли Стол: Предимство ли е, че идвате оттатък Желязната завеса? Как Ви оказва помощ това?

 

 

Кристалина Георгиева: Научих каква е цената на неприятните политики и какъв брой опустошителни са те за елементарните хора, както и по какъв начин можеш да промениш курса на стопанската система с положителни политики. Това е, което ползвам през днешния ден в работата си.

 

Продуцент: Шахар Бар-Он. Асоцииран продуцент, Джинсол Юнг. Сътрудник по излъчването, Рен Уудсън. Редактор: Ричард Буденхаген.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР