След като през 2021 г. бяха премахнати локдауните, пазарите на

...
След като през 2021 г. бяха премахнати локдауните, пазарите на
Коментари Харесай

Финанси: Работници за черни дни

След като през 2021 година бяха отстранени локдауните, пазарите на труда в богатите страни в света се възвърнаха по-бързо, в сравнение с някой очакваше. Те продължиха да укрепват през 2022 и 2023 година, счупвайки върховете за всички времена. Икономическите вероятности за 2024 година са несигурни: ще завърши ли растежът след пандемията? И въпреки всичко даже в случай че светът изпадне в криза, очаквайте пазарите на труда да останат мощни. Намирането на работа рядко е било толкоз елементарно.

Безработицата в богатите страни по света - под 5%, е покрай рекордно ниско равнище. За по-широка оценка на положението на пазара на труда вземете поради каузи на хората на възраст 16 - 64 години, които фактически имат работа. Това " равнище на претовареност в трудоспособна възраст " е най-високо за всички времена в 22 от 38-те страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Дори в страни, характеризиращи се с висока безработица, като Италия и Португалия равнищата на претовареност бият върхове. Повече от когато и да било в новата икономическа история пазарите на труда обезпечават служащи, изключително такива с ниски приходи и ниски умения.

Тази мощ обърква доста икономисти. Не трябваше ли да има " рабокалипсис ", при който работните места ще отпаднат с милиони, защото фирмите одобряват изкуствения разсъдък и роботите? Всъщност последните проучвания демонстрират, че в доста случаи може да е правилно противоположното. Компаниите, които внедряват технологии, постоянно в последна сметка наемат повече служащи, вместо да ги редуцират - може би тъй като могат да заемат по-голям пазарен дял и затова се нуждаят от повече хора, които да обслужват поръчките. Едно скорошно изследване преглежда японското произвеждане сред 1978 и 2017 година и открива, че увеличението на броя на роботите на 1000 служащи подвига заетостта във компанията с 2.2%.
Реклама
Три структурни фактора основават основата за този взрив на работни места. Първият се отнася до демографията. Населението в богатите страни застарява бързо. Но по-възрастните хора в този момент е по-малко евентуално да бъдат регистрирани като безработни, в сравнение с в предишното, частично тъй като са по-квалифицирани. Те също могат да изпитват повече позор от това, че са безработни. Вторият фактор е политиката. През последните десетилетия държавните управления понижиха компенсациите за безработица, в някои случаи до оскъдни. По този метод възвръщаемостта от търсенето на работа е релативно по-висока. И трето, софтуерните усъвършенствания, в това число платформи като Indeed и LinkedIn, улесниха хората да намират работа, която е подобаваща за тях.

Подготвени по този метод, пазарите на труда съумяха да основат голям брой нови работни места сред 2021 година и 2023 година Потребителите, удовлетворени от държавните тласъци и насъбраните спестявания и нетърпеливи да наваксат пропуснатото време, харчат пари за трудоемки услуги като хотели, заведения за хранене и развлечения. Общото търсене на работна ръка в богатия свят бързо изпревари наличното предложение, изразено във вълна от незаети позиции и недоволства от работодатели за дефицит на служащи. Ръстът на заплатите в богатите страни в света кръжи към 5% на годишна база от месеци.

Тъй като предлагането и търсенето към момента са отвън релси, евентуално ще е нужна дълбока криза, с цел да навреди в действителност на трудовите пазари. Търсенето на работна ръка е отслабнало през последните месеци, само че до момента това е довело основно до по-малко отворени работни места, а не до спад в заетостта. В Австралия свободните работни места в платформата Indeed са намалели с повече от 20% от пика си. И все пак равнищата на претовареност измежду популацията в трудоспособна възраст не престават да се повишават до исторически върхове. Свободните работни места към момента би трябвало да извървят дълъг път, преди да доближат исторически естествени равнища. Средно в богатите страни, за които има данни, незаетите работни места към момента са с 36% повече, в сравнение с преди пандемията.
Реклама
Има още една причина да чакаме по-нататъшно подсилване на пазара на труда. По време на пандемията доста компании редуцираха служащи единствено с цел да се борят да ги наемат още веднъж, когато стопанската система отново се отвори. Мениджърите не желаят да вършат една и съща неточност два пъти. Така че, в случай че приемем, че всяка криза е задоволително лека, те може да са склонни да натрупат служащи, даже в случай че в действителност не могат да си го разрешат.

Тази доктрина за " натрупването на работна ръка " е в сходство с данните, които демонстрират, че безработицата в богатия свят е даже по-ниска от предстоящото поради настоящия ритъм на напредък на Брутният вътрешен продукт (виж графиката). През 2023 година някои богати страни, в това число Германия и Нова Зеландия, в действителност изпаднаха в краткотрайна и плитка криза. Има ли признаци, че пазарът на труда се пропуква? Едва ли.

Фирмите ще имат още една причина да задържат служащи, в случай че могат. Тъй като поколението бейби бумъри се пенсионира, наличната работна мощ бързо се свива. Желаещите и способните да работят се трансформират във все по-ценна стока, което значи, че дефицитът на работна ръка може да премине от краткотраен в непрекъснат с течение на времето. Каквото и да се случи през 2024 година, светът на свръхгорещите пазари на труда евентуално ще остане.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР