След като преди дни ЕЦБ прецени, че регистрираната в Австрия

...
След като преди дни ЕЦБ прецени, че регистрираната в Австрия
Коментари Харесай

"Сбербанк Европа" ще бъде ликвидирана

След като преди дни ЕЦБ реши, че записаната в Австрия дъщерна банка на най-голямата съветска държавна институция " Сбербанк " е станала " проблематична или евентуално да стане проблематична ", през днешния ден беше решено да се пристъпи към ликвидацията й. Причината да се стигне до това е сериозен отлив на депозити и утежняване на ликвидността след нашествието на Русия в Украйна и подхванатите наказания по отношение на съветските банки. Според решението на европейския Единен съвет за преструктуриране " Сбербанк Европа " не е от сериозно значение за банковата система в страната и надлежно няма потребност да бъде преструктурирана.

" Днес действахме с цел да защитим обществения интерес и да осигурим финансова непоклатимост. Всичко това беше реализирано, без да се употребяват обществени средства, тъй че освен клиентите на " Сбербанк " са предпазени, а и данъкоплатците. Това беше комплицирана трансгранична група и имаше отлично съдействие сред управляващите на европейско и национално равнище, което е от още по-жизнено значение в тези времена ", споделя в формалното известие ръководителя на съвета Елке Кьониг.
Според управлявания от Елке Кьониг Единен съвет за преструктуриране ликвидацията на записаната в Австрия банка не заплашва финансовата система на страната
Решението значи, че австрийският финансов регулатор ще предприеме нужните дейности по ликвидацията в идващите дни, а вложителите й ще могат да получат по до 100 хиляди евро от локалната скица за гарантиране на депозити. Изплащането би трябвало да стартира най-късно до 10 работни дни. Аналогична орис чака и клиентите на дъщерната й банка в Чехия, която не е част от банковия съюз и надлежно решенията се вземат от локалната централна банка.
Спасяването на дъщерите
Същевременно няколко от другите поделения на " Сбербанк " ще продължат да съществуват и още на следващия ден ще могат да отворят и да действат обикновено. За банката в Словения е взето решение да бъде трансферирана на Nova Ljubljanska Banka, а за тази в Хърватия - на Hrvatska Poštanska Banka. По европейските правила преструктуриращата институция има право на такова решение, като за задачата би трябвало да направи оценка на проблематичната банка и да я предложи за покупка на подобаващи пазарни участници.
Реклама
Причината за особеното отнасяне е, че за двете поделения е преценено, че преструктурирането е в обществен интерес и без него може да има отрицателни последствия за финансовите системи на Словения и Хърватия.

Двете банки купувачи са с сензитивно държавно въздействие в тях. Nova Ljubljanska Banka беше национализирана след Световната финансова рецесия поради загубите й от неприятни заеми и в този момент страната има остатъчен дял от 25%. В Hrvatska Poštanska Banka пък страната директно държи 45% от капитала, само че индиректно е мажоритарен притежател със 75% дял.

Спасение в последната минута имаше и за сръбската " Сбербанк ". За нея още предходната есен беше подписана договорка да бъде продадена на AIK Bank, а в деня, когато ЕЦБ разгласи съветската банка за проблематична, беше обявено, че продажбата е финализирана. Така към този момент тя е част от банковата група, която се управлява от втория по благосъстояние сърбин Миодраг Костич. След договорката AIК прибавя към 1.7 милиарда евро към активите си, които ще доближат близо 4 милиарда евро. Това й отрежда шесто място на пазара с към 9% дял.

В двете по-малки банки в Босна и Република Сръбска пък контролът е стихотворец непосредствено от държавни организации. Засега по-ясно решение няма единствено в Хърватия, където рестриктивните мерки за изтегляне са удължени с 30 дни и централната банка е назначила квестор да я ръководи.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР