След като правителството закупи нови изтребители F-16 за над 2

След като правителството закупи нови изтребители F-16 за над 2 ...

След изтребителите МО купува и учебни самолети.


След като правителството закупи нови изтребители F-16 за над 2 млрд и осигури поддръжката на старите съветски самолети МиГ 29 и Су 25 за над 150 млн. лева, продължава наливането на средства във военната авиация, като предстои да бъдат закупени и леки учебни самолети.

МО пусна обществена поръчка за до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на Военновъздушните сили (ВВС) за 2.5 милиона лева без ДДС.  
Офертите трябва да бъдат подадени до средата на октомври, а самолетите и оборудването към тях да бъдат доставени до две години след подписването на договора.

Самолетът трябва да има възможност за първоначално обучение денем и нощем (VFR), изпълнение на основни елементи от сложния пилотаж и други.  

Специализираното издание Аеропрес припомня, че идеята за покупка на леки учебно-тренировъчни самолети за ВВС е от много години. Целта е с тях да се поеме началното обучение. По разчети на ВВС това ще позволи разходите да се намалят до 10 пъти поради ниския разход на гориво и консумативи и лесната и евтина техническа поддръжка. Тези машини са с многократно по-ниски разходи от наличните самолети "Пилатус".

МО се опита да купи леки учебни самолети през миналата година, но поръчката тогава бе прекратена заради неточности и слабости в техническите изисквания.

Източник: mediapool.bg