След като плати над 700 000 лева за смъртта на

...
След като плати над 700 000 лева за смъртта на
Коментари Харесай

Болницата в Смолян е на път да загуби тежко дело за имот в Пампорово

След като заплати над 700 000 лв. за гибелта на 4-годишната Никол болничното заведение в Смолян е на път да загуби дългогодишно дело за атрактивен парцел в курорта Пампорово.
Става въпрос за вила „ Здраве “, която понастоящем е хотел „ Дюкс плейс “.Намира се до ски плаца в ядрото „ Малина “, околност Ардашлъ.
Вилата „ Здраве “ с повърхност 72 квадрата и навеси към нея (общо 109 кв.м) е благосъстоятелност на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “. През 1993 година тогавашната Окръжна работническа болница я отдава чартърен на Едноличен търговец „ Год фадър – Лазар Тотев “ от Пловдив.
През 1994 година наемателят направил редица преустройства – реорганизация, пристояване и надстрояване в парцела. Превърнат е в тризвезден хотел.
Впоследствие има подписани голям брой анекси, с които срокът е продължаван, наемът е променян, правени са още и още усъвършенствания. През това време компанията била прехвърляна няколко пъти досега, в който е към този момент Едноличен търговец „ Год фадър – Георги Петров “ и на „ Дюкс “ ЕООД (Пловдив), еднолична благосъстоятелност на Георги Петров.
Подобренията са контрактувани с анекс 5 на 03.09.1996 година, в който се планува, че „ осъществените промени в наетия парцел от наемателя са за негова сметка и остават негова благосъстоятелност след приключване на периода на деяние на главния контракт и на анекса”.
Претенциите на наемателя се базират главно на тази уговорка.
Договорът изминал през ноември 2008 година, само че наемателят отказал да се раздели с парцела и в края на 2009 година управлението на болничното заведение взема решение да заведе дело за собствеността си.
Хотелът се състои от партерен етаж с кухненски пространства, склад за хранителни артикули, заведение и хигиеничен възел, първи етаж с три стаи с по две кревати, тавански етаж с две стаи с по три и четири кревати, колиба за икономически потребности и прилежащо към постройката дворно място. Според направената експертиза постройката е частна държавна благосъстоятелност. Тя не е в достоверния си тип - уширена е и напълно реконструирана от наемателите. Помещенията са общи след реконструкцията, входът е един, има общо стълбище. Не се касае за обособени постройки, които да бъдат отделени от самата постройка по този начин, както тя е съществувала в първичния си тип.
Миналата година Окръжният съд на Смолян реши делото в интерес на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров”.
Според съдебно-техническа експертиза вила „ Здраве “ била преустроена в хотел „ Дюкс плейс “ като процентното съответствие по застроена повърхност било 45.23 %, а по кубатура 44.59%.
Пред съда пловдивчанинът твърди, че МБАЛ-Смолян, се е обогатила безпричинно с почти 400 000 лева, заради несъблюдение на изискването за прекачване на собствеността на осъществените усъвършенствания. Средствата и материалите за реконструкцията били напълно за негова сметка и при присъединение на част към основна движимост, без опция за обособяване. Така, че притежателят на основната движимост придобивал и принадлежността при обвързване да заплати обезщетение. И моли съда да осъди ответника да им заплати сумата от 150 000 лева, непълен иск от 400 000 лева
Съдът обаче смята, че пловдивското сдружение не може да бъде притежател на земята и по този начин, въпреки и с усъвършенствания за стотици хиляди левове, тризвездният хотел остава за МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров”.
Обявява клаузата в анекс 5 за оскъдна. Според Окръжния съд тя не планува обвързване за прекачване на благосъстоятелност върху неподвижен парцел против избрана цена, по тази причина не може да се пояснява като някакво заричане за продажба при цена, представляваща цената на подобрението. Тя не може да се схваща и като създаваща някакво бъдещо съображение, въз основа на което наемателят-държател да претендира цената на подобренията.
А съответните искове съгласно съда са погасени по давност- с приключване на 5 година от осъществяване на подобрението през 2000 година, и с приключване на 4 година от повреждане на контракта за наем.
След влизане на решението в действие здравното заведение неотложно внесе иск за пропуснати изгоди. В продължение на всички години, откак е наложена забрана, парцелът не е могъл да се отдава чартърен. А болничното заведение няма други благоприятни условия да получава приходи от този обект, тъй като е със статут на лечебно заведение.
Искът на болничното заведение бе за 125 хиляди лв., само че тя предяви частична рекламация за 60 000 лв.. И го завоюва.
Пловдивския апелативен обаче обезсили решението на Окръжния съд в Смолян и го върна за ново разглеждане от различен състав.
На 26 септември т. година делото по тъжба на МБАЛ – Смолян, ще бъде гледано във Върховния касационен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР