След като песента на Ку-Ку бенд“ - отново изплува в

...
След като песента на Ку-Ку бенд“ - отново изплува в
Коментари Харесай

Любен Дилов пое вината: Той бил авторът на „Ще ти скъсам г*за“

След като песента на „ Ку-Ку бенд “ - още веднъж изплува в медийното пространство около всяка вест, обвързвана с ръководителя на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, през днешния ден стана явен и същинския създател на нецензурната фраза - издателят и народен представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син. Това призна самият той в своя Фейсбук. 

„ Във връзка с непрекъснатите офанзиви към госпожа Соня Момчилова заради ранното ѝ Ку-ку-творчество, задължен съм да заявя най-отговорно и като редактор, и като създател на по-голямата част от писменото творчество на Ку-ку от това време, следното: Блусът „ Ще ти скъсам... “ е писан единствено отчасти от нея. Въпросният финален стих в куплетите, който акцентира смешният и неочакван поврат от нежна поезия към просташка и мачистка закана е... мой “, обяви депутатът. 

Той изяснява, че по това време (1993 година), когато е написана песента множеството текстове са били „ напълно модифициран градски фолклор и най-много групово творчество на сценаристите на „ Ку-ку “. Такива са били и много по-късни песни от времето и на „ Ку-ку “, и на ранното „ Каналето “. По думите му въпреки, че единствено Соня Момчилова е изписана като създател, нейни са били всички „ същински прояви на лирика “. „ Простотиите “ били най-често негово авторство, на шоумена и водач на „ ИТН “ Слави Трифонов и на останалата част от екипа на „ Ку-ку “. 

„ Понеже бях редактор на съвсем всичко, което излиза от името на „ Ку-ку “, не намирах за редно да се изписвам и като създател. Затова и моето име отсъства. Не скърбя за нито ред от тези години, тъй като написаното, сниманато и изпятото от „ Ку-ку “ от дълго време е градски фолклор, а фолклорът е фолклор - национално творчество, стоящо леко настрана от краткотрайните категории за положително и неприятно “, посочва още Любен Дилов-син.



Припомняме, че през вчерашния ден Соня Момчилова относе следващата порция рецензии и насмешки в обществените мрежи, откакто Съвет за електронни медии изиска санкция за предаването на bTV „ Ергенът “, което тя нарече „ интелектуален холокост “ и „ кичозен хедонизъм и напудрено епикурейство “. Това разгневи и ръководителят на организацията на българските евреи „ Шалом “ д-р Александър Оскар, който дефинира коментара ѝ като „ извънредно погрешен “ и „ неуместен “. Д-р Оскар отбелязва, че сходни съпоставения са обидни към паметта на милионите жертви на нацизма, а Холокоста е покруса, която не трябва да бъде профанизирана.

А публицисти и общественици не пропуснаха да припомнят, че точно името на шефката на Съвет за електронни медии, която се възмущава на пошлостта на предаването, се свързва с  текстовете на песните „ Ще ти скъсам г*за “ от албума на Слави Трифонов и „ Ку-ку “ от 1993 г. „ Ръгай чушки в боба “.

„ Не съм гледала и минута от „ Ергенът “, само че разбирам, че бил вулгарен. Знаете ли по какъв начин се продава долнопробност? Като преди този момент се основат пошли души с пошли потребности. И сега една от емблемите на тези, които бяха при започване на производството на пошли души, ще санкционира пошлостта. Ами че то по-пошло и от „ Ергенът “, бе “, написа журналистът и публицист Веселина Седларска. 

„ Опростачването не е едно телевизионно предаване, нито пък е един ефирен сезон — то е дълъг развой, който има своите основоположници. И — съдейки по текстовете — госпожа Момчилова е измежду тези „ founding fathers “ (в случая, mother) на широкомащабната посткомунистическа интервенция по засаждането на територията с дивотия. В този смисъл — както споделяше един другар — името ѝ може да бъде изписано със златни букви върху леопардови страници “, изтъкна рекламистът Мартин Димитров, като означи, че равнището на текстовете, с които се свързва името на шефката на Съвет за електронни медии е „ сензитивно по-ниско от това на Яворов “.

По думите му като интелектуална стойност „ Ергенът “ е на равнището на „ песните “ на Соня Момчилова. „ С една дребна разлика — през 93-та нямаше кой знае какви варианти за превключване на различен канал и тази „ интимна поезия “ оказваше доста по-силно влияние върху обществото ни “, изтъква още той. 



В отбрана на Момчилова, Дилов показва, че „ равнището е сензитивно под Яворов “, само че и мястото на Яворов не е в нощните заведения и питейните заведения. „ Т.е. за всяко нещо си има време и място, единственото несвоевременно е да атакувате надарената Соня за блусът „ Ще ти скъсам... “

Самата Момчилова пък благодари на Дилов, че я е защитил в коментар под поста му.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР