След като първоначално изтече по дипломатически канали, късно вечерта в

...
След като първоначално изтече по дипломатически канали, късно вечерта в
Коментари Харесай

България и Румъния влизат частично в Шенген, но на висока цена

След като в началото изтече по дипломатически канали, късно вечерта в събота Испанското председателство на Европейския съвет удостовери информацията в Х, че страните членки на Европейския съюз (ЕС) утвърдиха единомислещо последователното влизане на Румъния и България в Шенгенското пространство за свободно придвижване. Австрия, последната страна от Европейски Съюз, която се противопоставяше на тази мярка, подвигна ветото си. От 31 март вътрешният въздушен и морски граничен надзор с тези две страни ще бъде отстранен, като Австрия, България и Румъния също се ангажират да договорят по-късно дата за края на сухопътния надзор, осведоми испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Министерството на външните работи на Румъния съобщи, че румънските жители ще могат да пътуват свободно по въздух в границите на Европейския съюз и в асоциираните към Шенген страни (Исландия, Лихтенщайн, Кралство Норвегия и Конфедерация Швейцария), поради премахването на контрола в вътрешните въздушни граници сред Румъния и тези страни. Премахва се и контролът по морските граници, както е планувано в формалното решение на Съвета на Европейски Съюз по отношение на присъединението към Шенген.

" Ще продължим интензивно да поддържаме Министерство на вътрешните работи и други национални институции в напъните за довеждане докрай на процеса на цялостно използване на достиженията на правото от Шенген посредством унищожаване на контрола по сухопътните граници ", разясниха в изказване от румънското министерство на външните работи.

" След 13 години провали и унижения, ръководеното от мен държавно управление стартира развой, който през днешния ден е необратим. Следващата година ще продължим напъните си дефинитивно да затворим тази глава, като премахнем контрола и по сухопътните граници ", добави министър-председателят на Румъния Марсел Чолаку.
Реклама Сухопътните граници - в неопределеното бъдеще
Новината може да бъде обсъждана по два метода. От една страна това е непълен триумф по остарял въпрос и то в миг, в който по съвсем всички значими проблеми за Европа една или друга страна постанова несъгласие. От друга влизането на България и Румъния отчасти в Шенген идва на висока цена, а също така най-важният въпрос, този за сухопътните граници, остава за неопределеното бъдеще.

Пред " Капитал " представителят на вътрешния министър на Австрия удостовери преди няколко дни, че все още няма договаряния и затова няма дата за цялостно присъединение на Румъния и България към безграничното Шенгенско пространство.

Проблемният миг съгласно дипломати, с които " Капитал " беседва е, че във финалния текст на решението на Съвета са записани и трите условия на Австрия за отчасти унищожаване на ветото. Те включват увеличение на разполагането на още сили на организацията за отбрана на границите на Европейски Съюз Frontex в Румъния и България, както и финансова поддръжка от Комисията на Европейски Съюз за отбрана на външните граници в тези страни. Освен тях са вписани усилване на контрола по сухопътните граници и приемане на търсещи леговище от Австрия, изключително от Афганистан и Сирия, в Румъния и България. Причината е, че Австрия желае да стартира да връща бежанци от своя територия и да понижи колкото може потока към себе си.

Всъщност засилен граничен надзор сред България и Румъния ще утежни още повече така и така мощно натоварените граници, които остават блокирани с тежкотоварни коли.
Реклама
В съглашението сред страните членки също се показва, че ще е належащо цялостно единогласие от всички страни членки за отваряне и на сухопътните граници. Липсата на съответна дата за унищожаване на паспортните инспекции по земя също тормозят дипломати в Букурещ и Брюксел.

От 1 януари председателството на Съвета поема Белгия, за която приоритет напълно няма да е разширението на Шенген, както беше при испанците. В Австрия предстоят тежки парламентарни избори, в които евроскептицизмът също се чака да надделее. Ако към това се прибавят и европейските избори през 2024 година и блокирането на работата на институциите през идната година, точката напълно наподобява изместена от дневния ред на Европейски Съюз. Във втората половина на 2024 година председателството поема Унгария, която има други значими проблеми да взема решение преди този момент. Тя също бе на крачка да блокира включване на България в Швнген поради таксата на съветски газ.
Свързани публикации Австрийското вътрешно министерство: " Да " за въздушен Шенген, диалози за сухопътен не се водят. По-късно втвърди тона 28 декември 2023, 15:19 След години договаряния Европейски Съюз се контракти да затегне разпоредбите за миграцията (обновена) 20 декември 2023, 15:09
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР