След като от началото на годината набра вътрешен дълг за

...
След като от началото на годината набра вътрешен дълг за
Коментари Харесай

Банки и фондове купиха на аукцион ДЦК за 500 млн. лв. при по-висока рискова премия

След като от началото на годината набра вътрешен дълг за 3.3 милиарда лв., Министерството на финансите пусна сполучливо в понеделник нова емисия 7.5-годишни държавни скъпи бумаги на стойност 500 млн. лв. и при приблизително претеглена годишна рентабилност в размер 0.49%.

На извършеният от Българска народна банка аукцион общият размер на подадените поръчки от вложителите са достигнали 808.75 млн. лева, което приказва и за добър интерес - коефициент на покритие 1.62. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации обаче е относително по-висок, като нараства до 97 базисни точки. Това е разликата в доходността на българските държавни облигации спрямо немските. На последния аукцион от миналата седмица беше към 80 басизни пункта (или 0.8%). Това е главен измерител за риска, като оценка от вложителите, против който те изискват по-висока награда. В случая за разширението си има и съответна причина - през тази година държавните управления, измежду които и служебното, отхвърлиха България да излиза на интернационалните пазари и избраха да се финансира от вътрешния пазар. Това заля пазара с аукциони и разумно накара вложителите да търсят по-висока рентабилност.
Откъде идва ползата
В съпоставяне с предходните продажби през годината пласираните в понеделник ДКЦ са с втората най-висока рентабилност, като по-висока имаше единствено по десетгодишните облигации, които МФ пласира през последната седмица на октомври (0.53%).

Според данни на МФ в този момент най-голям интерес от страна на участниците регистрират банките, които са придобили 64.6% от пласираните облигации, следвани от пенсионните фондове с 23.7%, застрахователните сдружения - 7.3%, договорни и гаранционни фондове - 4.3%, и капиталови медиатори - 0.1%. Търсенето от страна на банките още веднъж е най-високо, макар че делът на книжата, който получават, е по-малък спрямо преди няколко седмици. Това въпреки всичко се дължи и на покачването на доходността, както и на разнообразяването на матуритетната конструкция на препоръчаните ДЦК, което ги прави атрактивни и за пенсионните и други фондове.
Реклама Какво става с лихвите
Това е единадесетия аукцион от началото на тази година. Първите четири бяха през февруари и март тази година, когато МФ съумя да набере 1 милиарда лева на относително ниски (често даже отрицателни) лихви, само че с разрастването на инфлацията и задълбочаването на енергийната рецесия набирането на средства стартира да се оскъпява. От септември насам държавното управление набра в допълнение още 2.8 милиарда лева (включително вчерашния аукцион), само че се финансира на относително по високи лихви.

До края на годината се чака да бъдат извършени още няколко аукциона поради заложения недостиг в държавния бюджет от 5 милиарда лв. за декември. Законовият предел за набирането на средства е 4.5 милиарда лв. (дотук са набрани 3.8 милиарда лева), като по информация на " Капитал " до края на 2021 година лимитът ще бъде доближат, което значи излъчвания за още 700 млн. лева Към сегашния миг още не е ясно с какъв матуритет ще бъдат те, въпреки че упованията са да бъдат по-скоро краткосрочни.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР