След като от АИКБ обясниха, че ако не се заплаща

...
След като от АИКБ обясниха, че ако не се заплаща
Коментари Харесай

Статистиката обори още един аргумент на АИКБ за болничните

След като от АИКБ обясниха , че в случай че не се заплаща първият ден от болничния на служащия ще се преборят нарастналите подправени болнични, с които се източва и страната, те започнаха да се аргументират. Вече стана ясно, че предлагането, което ръководещата коалиция , счита да внесе като корекция в закона за бюджета на ДОО преди второ четене, е дощло точно от АИКБ. 
Два са главните им причини : статистиката и " интервал на изчакване " на включване в изплащането на болничните от работодателя - процедура в други европейски страни.
Статистиката към този момент сподели , че главното нарастване на болничните листове не е в 3-дневните отсъствия на служащия, а в при тези за над 8 дни и до 3 месеца. Освен това от 2012 година до 2018г. растежът на болничните не е двоен, както обявиха от АИКБ, а е с 2,5 млн., а не с 10 млн. Това може да се ревизира в обществените регистри на Национален осигурителен институт. За това алармираха и от синдикатите.
" Установихме, че това(злоупотребите с болнични листове) не е български феномен, по тази причина в множеството европейски страни се вкарва интервал на изчакване за обезщетение на краткотрайна неработоспособност ", сподели Добрин Иванов, шеф на АИКБ,пред Българска национална телевизия.
Този мотив обаче беше разрушен от Ваня Григорова КТ Подкрепа, която с графики и таблици съобщи следното: " Период на изчакване не значи, че човек не получава никакви заплащания, а значи, че Осигурителният институт не се включва при започване на заболяването, а тя се покрива от работодателя. И тези практики, които бяха разказани от АИКБ, и бяха оповестени още в средата на септември, не са правилни меко казано. Само 5 са страните , в които работодателят не се включва през цялото време: Ирландия, Португалия, Кипър, Естония и Латвия. Като Кипър е офшорна зона, а в Естония и Латвия след първичния интервал, в който работодателят не заплаща той стартира да заплаща на болния, а не Осигурителния институт. "
Колко от дните в болничен се покриват от работодателите в обособените страни? продължи Манолова. Само в Ирландия, Португалия и Кипър не се заплащат нито един ден от болничния лист на служащия, продължи тя. България е в групата от страни, дружно с Гърция, Франция, Малта и Литва, в които сега работодателите заплащат минимум - 2-3 дни от болничния на служащия . От 5-10 дни заплащат в Естония, Латвия, Финландия и Словакия. От 11 - 15 дни заплащат работодателите в Испания,Чехия, Швейцария и Унгария. Но в над 11 страни в Европейски Съюз работодателите заплащат над 30 дни от болничните на служащия.
" Това са безусловно погрешни данни ", нападна шефът на АИКБ Добрин Иванов и сподели " правилните цифри " от Национален осигурителен институт. Той показа смесена графика с равнището на заетите лица и броят на болничните. Анализът му беше следният: " При съвсем еднакъв брой заети лица, болничните дни на ползвателите на болнични листи се усилват двойно ". " Нашите данни са данни на Европейската организация за продан на осигурителна информация и демонстрират, че в 19 от общо 28 страни има интервал на изчакване и това са безусловно всички южни страни, измежду които Франция, Италия и прочие. ", добави той.
Спорът за статистиката може да бъде спрян с елементарна инспекция. Сайтът на Национален осигурителен институт е обществен, дано всеки ревизира за 2018г. дали болничните листа, които са изплатени, са 14,5 или 17, 5 и по този начин да си създадат сметка на чия статистика да имат вяра, прикани Манолова. Иванов се съгласи. Направете го!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР