След като организира в продължение на няколко месеца формирането на

...
След като организира в продължение на няколко месеца формирането на
Коментари Харесай

„Ядреният клуб“ на ЕС: Какво искат Франция, България и още 12 страни

След като провежда в продължение на няколко месеца образуването на съюз от европейски страни, подкрепящи възраждането на нуклеарната сила на Стария континент, френското държавно управление събра тази група в Париж във вторник, 16 май.

Първоначално съюзът беше формиран 11 страни, само че на срещата през вчерашния ден участваха общо 16, 14 от които публично са се включили към групата: България, Хърватия, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Швеция, Белгия, Италия (като наблюдател) и Обединеното кралство като „ специфичен посетител “.

Това е третата среща в границите на новия алианс, воден от Франция. Първата среща беше в Стокхолм на 28 февруари, а втората на 28 март в Брюксел.

Сега задачата е съюзът да изпрати „ мощно обръщение “ за смисъла на атома за декарбонизиране на стопанската система, няколко седмици след затварянето на последните немски реактори. Но също по този начин да работи за подсилване на независимостта на Двадесет и седемте във връзка с Русия, която остава преобладаваща нагоре по веригата на нуклеарния бранш.
Ядрената сила в зелената смяна
Дългогодишните различия по отношение на нуклеарната сила в 27-членния блок се задълбочиха тази година, откакто страните се сблъскаха дали нисковъглеродната нуклеарна сила би трябвало да се зачита към задачите за възобновима сила.

Идеята на Франция е този дипломатически съюз да натежи в границите на общността и да накара ползите на про-ядренте страни да надделеят по тематиката.

Срещата на 16-те държавни управления в Париж приканва Европейски Съюз да употребява своите енергийни политики, в това число дотации за зелена индустрия, с цел да поддържа нуклеарната сила. Брюксел към този момент сподели, че в Акта за промишленост с нулеви чисти излъчвания единствено някои напреднали нуклеарни технологии ще получат тласъци от Европейски Съюз за зелени промишлености.

Към момента в този нов акт се изключват избрани нуклеарни технологии и се залага единствено на дребни модулни реактори и на реактори 4-о потомство, които към момента са в развой на разработка.

Ядрената сила е безусловно нужна, в случай че желаеме да реализираме нашите климатични упоритости “, сподели министърът на екологията на Франция Агнес Пание-Рунашер.

По време на диалозите за сливане на напъните за създаване на повече реактори тя сподели, че е щастлива да приветства Обединеното кралство като „ страна, която се ангажира още веднъж “ с нуклеарната сила.

Франция е един от най-големите производители на атомна сила в света и получава съвсем две трети от електрическата енергия си от нуклеарна сила.

Нейната нуклеарна мрежа беше измъчвана от проблеми с поддръжката предходната година, които изостриха енергийния срив в Европа.

Но президентът Еманюел Макрон поддържа нуклеарен „ подем “ за усилване на енергийната самостоятелност на Европа след нахлуването на Русия в Украйна.

И Англия, и Франция се интересуват от дребните нуклеарни реактори от последващо потомство, рекламирани като вероятен източник на сила за заводи или отдалечени острови.

На равнище Европейски Съюз проядрените страни неотдавна завоюваха обособяване от общоевропейските цели за възобновима сила. Това значи, че техните цели ще бъдат по-постижими, в случай че създават водород посредством средства, разнообразни от изкопаеми горива, т.е. нуклеарни.

Инерцията за нуклеарна сила обаче не се разшири до Германия, която изключи последните си три реактора предишния месец, или Австрия, която води обвиняванията против включването ѝ в климатичните проекти на Европейски Съюз.

Противниците на нуклеарната сила споделят, че построяването ѝ лишава прекалено много време, носи неприемливи рискове за сигурността и околната среда и не е възобновима, защото уранът би трябвало да се доставя от страни като Русия, които го имат.

Всяко евро, вложено в нова нуклеарна сила, няма да бъде вложено в енергийния преход “, сподели Полин Бойер, деятел в „ Грийнпийс Франция “, по време на срещата на министрите в Париж.

Поддръжниците на нуклеарната сила споделят, че тя работи при високи стандарти за сигурност и е надеждна при всевъзможни метеорологични условия.

Пание-Рунашер сподели, че 90% от нуклеарните подизпълнители на Франция са от Европа.

Това е сила, която е изцяло суверенна в Европа, за разлика от доста други енергийни източници. Например, мисля, че подвластен от Китай за фотоволтаични панели “, сподели тя пред френска телевизия.
За какво се схванаха
В края на обмена страните-членки на Ядрения алианс подписаха взаимна декларация, призоваваща за европейски проект за деяние за развиване на съдействието към нуклеарната сила, без значение дали във връзка с умения, нововъведения, сигурност, стандарти за ремонт и боклуци.  

По-специално те пресметнаха, че до 2050 година нуклеарната сила може да обезпечи до 150 GW електрическа енергия, с помощта на продължаващата употреба на съществуващите съоръжения при цялостна сигурност, построяването на 30 до 45 нови огромни реактора и създаването на дребни модулни реактори (SMR) в Европейски Съюз. 

Това съставлява почти 92 милиарда евро за Брутният вътрешен продукт на Европа. Това също са повече от 300 000 директни и непреки работни места, основани до 2050 година, в това число 200 000 квалифицирани работни места и 450 000 наемания до 2050 година

От своя страна Обединеното кралство възнамерява да усили потенциала си за нуклеарно произвеждане с 24 GW до 2050 година

С тази среща участниците желаеха да изпратят ясно обръщение за смисъла на нуклеарната енергетика в европейската енергийна тактика както за подсилване на енергийния суверенитет на континента, по този начин и за ускорение на декарбонизацията и реализиране на задачите в региона на климата. Те подчертаха нуждата да се подсигурява, че Европа ще продължи да понижава зависимостта си от Русия за нуклеарна сила и да поддържа сходни интернационалните старания, като тези на Г-7, за реализиране на тази цел.

В заключителното официално съобщение Алиансът приканва Комисията

„ да признае нуклеарната сила в енергийната тактика на Европейски Съюз и съответните политики, по-специално посредством предложение на подобаващи начинания и признание на напъните и уговорката на държавите-членки да декарбонизират своя енергиен микс посредством нуклеарна сила, наред с всички други неизкопаеми енергийни източници, като част от прехода към климатична индиферентност “.

Така алиансът приканва за „ включване на нуклеарната сила в европейската енергийна тактика “. По-специално, членовете приканват за „ поощряване на по-добри условия за развиване и разполагане на нови нуклеарни мощности в Европейски Съюз, в това число по-добър достъп до финансиране “.

Ядрената енергетика е надеждна като технология и налична като цена. Реално без нея няма по какъв начин да се реализиран задачите за декарбонизация. Крайно време е този факт да бъде приет и да спрем дискриминирането на нуклеарната енергетика ". Това кометира на срещата българският министър на енергетиката Росен Христов.

Вече е планувана и идната среща, която би трябвало да се организира в коридорите на идващия енергиен съвет на 19 юни в Люксембург.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР