След като неотдавна стана ясно, че миналата година българската икономика

...
След като неотдавна стана ясно, че миналата година българската икономика
Коментари Харесай

ИПИ: Статистика за първите три месеца показва добър старт на годината

След като наскоро стана ясно, че предходната година българската стопанска система е забавила растежа си до 3,1% (което беше в долния завършек на прогнозите), то първото тримесечие на тази година дава положителни мотиви за оптимизъм. Всички данни досега – за данъчните доходи, строителството, индустрията, външната търговия и туризма – са показателни за мощен старт на 2019 година, показва Десислава Николова от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

По-конкретно, оповестените статистики демонстрират следното:

1. Вътрешното търсене при започване на годината най-вероятно се е засилило, в случай че се съди от сериозното покачване на приходите от Данък добавена стойност. След слабото показване през януари през февруари и март приходите от Данък добавена стойност нарастват съществено, като за първите 3 месеца са с 380 млн. лв. или 15% повече по отношение на година по-рано. Любопитното е, че главната част от нарастването се дължи на Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната, въпреки и приходите от Данък добавена стойност върху вноса също да порастват.

2. Бюджетните данни за усилване на вътрешното търсене са в унисон с позитивните вести от туризма, строителството и индустрията. Така да вземем за пример, макар опасенията на представители на туристическия отрасъл за спад на туристите тази година, до март данните демонстрират растеж на задграничните гости (отнасящ се и съответно до посетителите за туризъм), който варира от 2% на годишна база през януари до 6% през февруари и март. Леглоденонощията и приходите на местата за настаняване също порастват, въпреки и непретенциозно – първите с под 1% през януари и февруари на годишна база, а вторите с по към 2% през първите два месеца. Разбира се, гаранции за летния сезон няма, само че все още данните никога не демонстрират срив на туризма.

3. Строителството също продължава да следва възходящата наклонност от последните 2-3 години от позиция на започнатото строителство, разрешителните за градеж и строителната продукция. При всички типове здания има растеж на почналото строителство (измерено посредством разгъната застроена площ) с към 1/3 на годишна база през първото тримесечие. При разрешителните за градеж също има съществено нарастване на разгънатата застроена повърхност на жилищни и административни здания. При административните здания този растеж е над двоен по отношение на година по-рано, само че въпреки всичко би трябвало да се има поради, че тези данни са мощно волатилни поради релативно дребния брой подобен вид здания.

При строителната продукция също има растеж, с 1,3% и 9,2% надлежно през януари и февруари.

4. Промишлеността също пораства януари и февруари, надлежно с 2,6% и 6,6% по отношение на същия интервал на предходната година. Това повишаване е в унисон с данните за износа на артикули януари-февруари, които също демонстрират по-слаб растеж януари (3,8%) и много по-силен февруари (18,9%). Добрата вест е, че при започване на 2019 година освен износът към Европейски Съюз, само че и този към трети страни, който предходната година се сви доста, пораства с положителни темпове в стойностно изражение.

Разбира се, кой знае какви безапелационни заключения не могат да се вършат на база на два или три месеца, само че като цяло данните досега с нищо не демонстрират, че наклонността на закъснение от средата на предходната година е траяла при започване на 2019 година. Да не приказваме за внезапен отрицателен поврат и стесняване на стопанската система – в противен случай, по-скоро може да се заключи, че след релативно слаб месец януари, стопанската система е набрала мощ през февруари и март, с помощта на търсене както от вътрешния пазар, по този начин и от външните такива. Все отново най-ранната оценка за растежа на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие ще бъде оповестена на 15 май и тогава ще забележим до каква степен наблюденията досега ще бъдат в унисон с данните за съвкупното произвеждане.

По-горе прегледаните данни са в поддръжка на оповестената по-рано тази седмица пролетна прогноза на Европейска комисия за стопанските системи на Европейски Съюз, в която се залага очакване за ускорение на растежа на българската стопанска система до 3,3% през 2019 година Предвид данните досега за първите три месеца, този напредък за цялата година наподобява изцяло изпълним. Все отново, несигурната външна среда остава главен риск пред растежа на единствено на България, само че и на другите страни в Европейски Съюз.

По публикацията работиха: Екип на Investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР