След като наблюдавали свръхмасивната черна дупка в съзвездие Секстант учените

...
След като наблюдавали свръхмасивната черна дупка в съзвездие Секстант учените
Коментари Харесай

Свръхмасивните черни дупки формират звезди в далечни галактики

След като следили свръхмасивната черна дупка в съзвездие Секстант учените стигнали до извода, че тези обекти са способни освен да гълтам звезди и да " задушават " галактики, а и да образуват нови светила в прилежащи галактики, оповестява ТАСС.

Агенцията цитира обява в уеб страницата на рентгеновата орбитална обсерватория " Чандра ", предава Българска телеграфна агенция.

" За пръв път проследихме по какъв начин една и съща свръхмасивна черна дупка покачва звездообразуването по едно и също време в няколко галактики. Удивителното в тази ситуация е, че свръхмасивните черни дупки, ситуирани в един звезден куп, въздействат на живота на други галактики, отстоящи от тях на трилиони километри ", декларира в уеб страницата на " Чандра " Роберто Джили, астроном от Националния астрофизически институт на Италия в град Болоня.

Астрономите сигурно настояват, че в ядрата на всички огромни галактики има най-малко по една свръхмасивна черна дупка. Тези галактически тежкоатлети непрестанно гълтам окръжващото ги вещество, като изхвърлят част от него в междугалактическото пространство под формата на плазмен вързоп. Те нагряват студените облаци от прахуляк и водород в които нормално се зараждат звездите и ги изхвърлят отвън рамките на галактиката. По тази причина близо половината от галактиките в обозримата Вселена се смятат за " живи трупове " поради " задушаващото " влияние на черните дупки. В тях нови звезди в действителност не се зараждат.

Но при най-новите наблюдаване в съзвездието Секстант, ситуирано на 10 милиарда светлинни години от Земята се оказало, че свръхмасивните черни дупки въздействат на звездообразуването на прилежащи галактики, където образуването на нови звезди се е повишило сред 2 и 5 пъти. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР