След като на случаен принцип във Върховния касационен съд (ВКС)

...
След като на случаен принцип във Върховния касационен съд (ВКС)
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ напът да компрометират механизма за разследване на главния прокурор

След като на инцидентен принцип във Върховния касационен съд (ВКС) беше определен арбитър за ad hoc прокурор, който да проверява изпълняващия функционалността основен прокурор Борислав Сарафов, ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ са напът да основат скандал. Причината - импортирани тихомълком, които променят метода на назначение на проверяващ по новия механизъм.Нещо повече: текстовете резервират съществуването на сегашния злепоставен Висш правосъден съвет (ВСС) до началото на идната година. Наред с това трите обединения още веднъж желаят анулирането на определените към този момент професионални квоти в идващия кадрови орган на правосъдната власт, за което не че няма учредения, само че липсват пояснения - най-много за мълчанието на ГЕРБ и Движение за права и свободи при опорочения избор на съдиите да вземем за пример.

След като на инцидентен принцип във Върховния касационен съд (ВКС) беше определен арбитър за ad hoc прокурор, който да проверява изпълняващия функционалността основен прокурор Борислав Сарафов, ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ са напът да основат скандал. Причината - импортирани тихомълком, които променят метода на назначение на проверяващ по новия механизъм.

Нещо повече: текстовете резервират съществуването на сегашния злепоставен Висш правосъден съвет (ВСС) до началото на идната година. Наред с това трите обединения още веднъж желаят анулирането на определените към този момент професионални квоти в идващия кадрови орган на правосъдната власт, за което не че няма учредения, само че липсват пояснения - най-много за мълчанието на ГЕРБ и Движение за права и свободи при опорочения избор на съдиите да вземем за пример.

Трите обединения са се подписали под концепция за основаване на нова, друга от Единната осведомителна на съдилищата система (ЕИСС) . Ако текстът бъде признат, подборът на прокурор ad hoc ще бъде обособен от останалите каузи, чието инцидентно систематизиране става в тази система.

Смущаващото в тази ситуация е, че препоръчаната смяна е импортирана в деня, когато Върховен касационен съд избра през ЕИСС на инцидентен принцип съдията от Софийския градски съд (СГС) Даниела Талева. Ако бъде назначена от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, тя ще би трябвало да проверява сигналите против Борислав Сарафов, който наследи на поста Иван Гешев.
Реклама
По неофициална информация на " Капитал " правосъдният съвет ще опита да не назначи Талева незабавно - с аргумента, че в Конституционния съд има позволено за разглеждане на дело по искане на някогашния основен прокурор за оповестяване на механизма за опровержителен на главния закон . Подозрението на съдии, а и на опозиционни политици е, че новите текстове ще се употребяват като спомагателен мотив, с който Висш съдебен съвет да отсрочи назначението на Талева и по този начин да бъде избавен от следствие Борислав Сарафов.

Проектът, подписан от ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ е импортиран на фона на прясно признатите промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, съгласувани с всички европейски институции, като част от изискванията за приемане на средствата по проекта за възобновяване. Измененията направиха допустимо и отстраняването на Иван Гешев от поста на основен прокурор.

От изнесените претекстове въобще не излиза наяве какво постанова елиминирането на системата за инцидентно систематизиране от подбора на прокурор ad hoc измежду съдиите с сан на висши.

За системата на инцидентно систематизиране от дълго време има подозрения, че не разпределя делата по никакъв начин инцидентно. В годините са били отправяни редица рецензии най-много за обстоятелството, че сървърът се намира в постройката на Висш съдебен съвет, а одитите не са обществени . Темата обаче всякога се е туширала. Нещо повече - единствено преди месец народните представители утвърдиха точно през тази система да се прави избора и на съдията проверяващ основния прокурор. Резонен е въпросът за какво в случай че са имали подозрения по отношение на ЕИСС, не е препоръчан обособен способ за инцидентен избор още тогава или за какво не трансформират цялата Единна осведомителна система на съдилищата.
Реклама
На този въпрос от ПП-ДБ нямат кой знае какъв брой заможен отговор. " Има функционалности в ЕИСС, които се настройват за другите каузи, задачата е изборът на проверяващ основния прокурор да е оптимално банален ", споделят от групировката. Но се ангажират, че в случай че в професионалните съдийски среди има неодобрение сред първо и второ четене на измененията, те да бъдат редактирани.
Единственият висш арбитър може да се отдръпна
А неодобрение има. Пред " Капитал " съдията от Върховния касационен съд Теодора Стамболова сподели, че " в случай че тези текстове се одобряват, аз ще си отдръпва единодушието да бъдат включена в листата от съдии, всред които да се избира проверяващ ". По думите ѝ това, което се случва, е " безспорна липса на правна сигурност - законът беше признат преди безусловно броени седмици, от същите хора, които в този момент внасят промени ".

И тя, и други нейни сътрудници задават въпроса: в случай че има опасения за ЕИСС за какво единствено този инцидентен избор се вади от системата, а " ежедневното правораздаване остава в нея ".

Теодора Стамболова, която е дала единодушие да бъде включена в листата на прокурори ad hoc. Всички останали 21 съдии са с сан на висши, само че са най-вече от Софийския градски съд. Никой различен от наказателната гилдия на Върховен касационен съд (в която са над 30 души) с изключение на Стамболова не пожела да се включи в новия механизъм. Тя самата изясни мотивацията си " възприятие на отговорност и дълг ". По тази причина възможното ѝ отдръпване ще бъде прочетено като мощен митинг против предлаганите промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР