След като министърът на културата Атанас Атанасов предизвика множество отрицателни

...
След като министърът на културата Атанас Атанасов предизвика множество отрицателни
Коментари Харесай

Министърът на културата с отчет за първите сто дни

След като министърът на културата Атанас Атанасов провокира голям брой негативни мнения поради къс видеоклип, сниман от кабинета му в Министерството, в петък (8 април), и в който той благодари на поздравилите го за рождения му ден, последва ново видеосъобщение.

В него министър Атанасов е сниман прав, в някоя от залите в Министерството на културата, пред герба, сред знамената на България и на Европейския съюз.

В новото видео, снимано през днешния ден, 10 април, министърът загатва и първото, провокирало отрицателни реакции поради догатки, че, когато го е заснемал, Атанасов е бил използвал упойващи субстанции:   

Ето наличието на видеопосланието му:

„ В петък Министерството на културата създаде огромна вест – 30.400 млн. лева за Национален фонд „ Култура “ са отворени за кандидатстване. Тази вест притегли 12 споделяния във „ Facebook “. Малко по-късно първото видео, което споделих в директния си информационен канал, доближи до всички българи.

След четири месеца липса на публично внимание, тематиката „ Култура “ още веднъж е на дневен ред. Съжалявам, в случай че този жанр на връзка е провокирал отрицателни страсти.

Не съм желал да обидя никого, само че в случай че това е цената, която би трябвало да платя, с цел да може тематиката „ Култура “ да бъде на дневен ред в нашето общество, подготвен съм. И в този момент, като имам вашето внимание, дано да ви кажа, какво успяхме да създадем през първите 100 дни: 

Сто милиона лв. повече за българската просвета, 44 млн. лева за Национален кино център, 30 млн. лева за Национален фонд „ Култура “, 12 млн. лева за българските музеи, макар лъжите на опозицията, нови състезания за шефове на културните институти, налагане на ясни критерии, с цел да може парите да отиват към създателите, а не просто да потъват някъде; възобновяване на работата на Норвежката стратегия, с което се осигуриха спомагателни 10 млн. отвън бюджета за българските музеи, библиотеки и Народен спектакъл.

И това са единствено някои от нещата, които реализирах, имам намерение всяка седмица  да споделям с вас по едно видео – идната седмица ще ви опиша повече за Национален фонд „ Култура “.

Така приключва късият доклад на министъра на културата Атанас Атанасов, пропуснал да посочи, че за всички тези средства е известно още при приемането на републиканския бюджет за 2022 година и че първите му 100 дни не бяха по никакъв начин безоблачни. Проблематично бе държанието му, когато на наследения от него Управителен съвет на Националния фонд „ Култура “ да си подадат оставката, неточно бе и да афишира кой е победител в състезанието за шеф на Народния спектакъл в ефира на частна телевизия, с уточнението, че той няма да му подпише заповедта. Причината в началото да не желае да подпише заповедта, бяха подозренията му за легитимността на процедурата, защото съгласно думите му един от претендентите бил пийнал, а измежду членовете на комисията по желание имало хора в спор на ползи. 

По-късно, на съвещание на парламентарната комисия по културата и медиите, министър Атанасов разгласи, че при инспекция е било открито, че по време на провеждането на състезанието са били позволени нарушавания, само че те не са били такива, че да се стигне до неговото отменяне.

Така от явилите се четирима претенденти - досегашният шеф Мариус Донкин, артистът и учител Сава Драгунчев, режисьорът Бойко Богданов и досегашният шеф на плевенския драматично-куклен спектакъл " Иван Радоев " - Васил Василев, за шеф на Народния спектакъл бе определен последният. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР