След като миналата седмица стана ясно, че у нас са

...
След като миналата седмица стана ясно, че у нас са
Коментари Харесай

Експерти разкриват как са ставали телефонните измами от Малдивите

След като предходната седмица стана ясно, че у нас са били спрени телефонни измами от Малдивите (+960), специалисти изясняват по какъв начин тъкмо са се случвали те.

Последните случаи са регистрирани сред 28 януари и 2 февруари. Непознат номер - най-често от Малдивите, Алжир, Конго и Науру, позвънявал единствено един път за да получи назад повикване.

 Спряхме телефонни измами от Малдивите Виж още

" Обратното позвъняване постоянно е ориентирано или към номер с добавена стойност, или към интернационален диалог с по-висока цена. Обикновено се употребяват по-екзотични дестинации с оглед по-високото тарифиране. Целта е да се получат оптимален брой противоположни позвънявания, които се таксуват за машинация и корист. Специално за Малдивите тарифирането стартира от 1.99 лева./мин. и може за предплатена карта да доближи 2.40 лева./минута ", изясни пред Нова телевизия Тинка Капитанова от Комисията за контролиране на известията (КРС).

" Очакват вие да се обадите, тъй като по този начин давате вашето единодушие от вашата сметка да напусне несъмнено количество пари, свързани с този телефонен диалог ", прибавя специалистът по осведомителна сигурност Борислав Сестримски.

Номерата, които се прозвъняват, се избират от програмен продукт на инцидентен принцип, разкриват още специалистите. Обажданията най-често са от изцяло елементарен номер и потребителите мъчно могат да разпознаят, че зад него се крие импулсен телефон, предизвестяват от " Активни консуматори ". Така единствено за минута може да платим 7-8 лева

От КРС поучават преди да върнем позвъняване, да ревизираме номера в интернет и в случай че се постанова, да попитаме мобилния оператор за повече детайлности и дали е безвредно. Телекомите пък поучават клиентите си да не връщат на повиквания от екзотични острови, изключително в случай че нямат познати там.

Схемата с трупане на импулси от съмнителни номера не е нова, а страните, от които се звъни, се сменят непрестанно и достигането до уредниците е съвсем невероятно, прибавят още специалистите. И в това време, измамниците ставали все по-изобретателни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР