След като миналата година българската Комисия за защита на конкуренцията

...
След като миналата година българската Комисия за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Чешкият милиардер Петър Келнер купува собственика на бТВ

След като предходната година българската Комисия за защита на конкуренцията попречи на чешкия милиардер Петър Келнер да купи " Нова телевизия ", в този момент той ще придобие " Сентръл юропиън мидиа ентъпрайсиз " (Central European Media Enterprises или СМЕ), която има каналите на бТВ в България и редица други в Румъния, Чехия, Словения и Словакия. Това заяви в четвъртък изданието " Капитал ", съгласно чиито източници договорката може да бъде оповестена още през днешния ден или до дни.

Това е вторият опит на капиталовия фонд на Келнер ППФ (PPF), който у нас има телекома " Теленор ", да интегрира телекомуникационния с медийния бизнес,каквито са трендовете. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче забрани договорка на ППФ с шведската " Модърн Таймс Груп " (МТГ) за придобиването на " Нова броудкастинг груп ", тъй като българската медийна група била прекомерно огромна и можело да се злоупотребява с въздействието ѝ. По-късно обаче антимонополната комисия обърна аршина и даде " Нова " на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Още след неуспеха на договорката сред Келнер и МТГ се заприказва, че той възнамерява да приключи проектите си за развиване на " Теленор " посредством телевизия като играе за бТВ, само че на по-високо равнище с алтернатива да прибави към фирмения си портфейл и други малките екрани в района на Централна и Източна Европа.

Сега договорката за съдебномедицинска експертиза също би трябвало да бъде утвърдена от Комисия за защита на конкуренцията, защото визира и българския тв пазар, само че едва ли този път антимонополната комисия ще посмее да блокира обединение на токова равнище със съмнителни причини, както при " Нова телевизия "

През март 2019 година съдебномедицинска експертиза разгласи, че стартира процедура за продажбата си или сливането си със стратегически сътрудник. Медийната група има в България bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има 8 канала под марката Nova, в Румъния - 7 (с марката PRO), още 4 са в Словакия (най-известна е Markíza) и 5 са в Словения под разнообразни марки.

Освен Келнер към съдебномедицинска експертиза на първичния стадий демонстрираше интерес и американската компания " Дискавъри Комюникейшънс " (Discovery Communications), само че още през август медии оповестиха, че та отпада от конкуренцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР