След като ковид-19 принуди режисьорите по целия свят да извикат

...
След като ковид-19 принуди режисьорите по целия свят да извикат
Коментари Харесай

Глобалната битка на стрийминга

След като ковид-19 принуди режисьорите по целия свят да извикат " Стоп! ", през 2021 година предлагането на сериали беше едва. Но снимането още веднъж потегли и през 2022 година феновете ще бъдат капризни от изобилието на избора. Netflix, водещият снабдител на видеострийминг в света, ще пусне новия сезон на своя научнофантастичен шлагер " Странни неща " (Stranger Things). Amazon Prime Video, развлекателното звено на онлайн ритейлъра, ще стартира обилен план по " Властелина на пръстените ", изработката на който коства половин милиард $.

Това са някои от идващите залпове в конкуренцията за фенове, известна като стрийминг войни, в която колосите на развлекателната промишленост от Холивуд и Силициевата котловина се пробват да се надхарчат един различен по наличие. Но в огромна част от света " войните " са лимитирани до двама или трима бойци. Netflix и Amazon са на всички места. Apple TV+, видеоначинанието на софтуерната компания, е в над 100 страни. Останалите са малко или доста в развой на произвеждане.

През 2022 година това ще се промени, като другите стрийминг компании на Холивуд навлизат на нови пазари. Международната агресия им дава късмет да доближат до милиони нови клиенти и да вдигнат военния си бюджет. Но борбата за клиенти ще е по-трудна, в сравнение с вкъщи.

Disney, най-голямото студио в Холивуд, се пробва да навлезе по-надълбоко в Азия, като неотдавна пусна услугата си Disney+ в Хонконг, Тайван и Южна Корея (мизансценът на Squid Game, тоталния шлагер на Netflix през 2021 г.). Peacock, стрийминг платформата на NBC-Universal, част от медийната империя Comcast, тъкмо стартира да се разпростира в Европа, тъкмо както и HBO Max, част от WarnerMedia. Discovery+ неотдавна отвори представителства в Бразилия, Канада и Филипините.
Реклама
През идната година ще има още агресия. Disney+ възнамерява да тръгне в Източна Европа, Близкия изток и Африка. Paramount+, стрийминг компания, притежавана от ViacomCBS, ще дойде в най-големите пазари на Европа. HBO Max, която има някои от най-ценните американски тв артикули от " Игра на тронове " до " Наследници " ( " Succession " ), също ще усили наличието си в Европа.

Холивуд ще открие, че чужденците са по-трудна аудитория. Нововъзникващите пазари значат по-ниски доходи: Disney+ прави по-малко от 1 $ месечно от клиенти в Индия. Дори в богатите страни бюджетите са по-ниски, в сравнение с в Америка. Средната американска сметка за кабелна тв възлиза на близо 100 $ месечно съгласно данни на Ampere Analysis. Във Англия е на половина по-малка. И до момента в който американците всеобщо изоставят своите скъпи кабелни пакети, освобождавайки си бюджет за стрийминг, европейците наподобяват по-привързани към своите абонаменти за платена телевизия.
Автор: Капитал
Има и въпроси към правата. Някои студиа като Disney качват всички свои филми и шоута в своята лична стрийминг услуга. Но други към момента имат лицензни отговорности към разнообразни дистрибутори. HBO Max за момента не са оповестили датата си на влизане в някои огромни европейски страни, в това число Англия, където правата за най-популярните им стратегии се държат от Sky, сателитна тв компания, притежавана от Comcast.

Трудността при " отварянето " на тези пазари е една от аргументите стрийминг войните да отстъпват пред стрийминг съюзите. Discovery и WarnerMedia се надяват да приключат оповестеното си обединение през 2022 година, което да им помогне да се изправят против Netflix. Comcast и ViacomCBS, чиито стрийминг платформи Peacock и Paramount+ се състезават една с друга в Америка, се споразумяха да си сътрудничат в чужбина. Продукцията им ще се сплоти в още една стрийминг услуга, наречена SkyShowtime, която ще бъде пусната в Европа през 2022 година В идващата година ще има обилие от телевизия. Предизвикателството ще бъде да решите какво да гледате и на коя платформа.
Реклама Ами в случай че?Netflix прекатурна малкия екран надолу с главата със своите драми, комедии и стратегии по желание, само че в никакъв случай не е показвала интерес към спорта. Компанията обича да има правата за целия свят на своето наличие. Но през септември Рийд Хейстингс, съоснователят на Netflix, разгласи, че " ще обмисли " да наддава за правата на Формула 1 след триумфа на сериала Drive to Survive. Ами в случай че Netflix навлезе в спорта? Това е последното нещо, което държи пакетите на кабелните оператори. Ако Netflix реши да играе на това поле, разпадът на пакетите им ще се форсира.
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР