След като Китай реши да не бъде кофата за боклук

...
След като Китай реши да не бъде кофата за боклук
Коментари Харесай

Турция - новото кошче за боклук в Европа

След като Китай реши да не бъде кофата за отпадък в света и забрани вноса на пластмасови боклуци през 2018 година, Турция се трансформира в дестинация номер едно за скрап от Европейския съюз (ЕС).

През 2020 и 2021 година тя получи към половината от пластмасовите боклуци, които 27-те страни членки на блока не обработват на лична територия, показва le monde.

Между 2016 и 2020 година вносът е скочил с повече от 1200%, достигайки в този момент към 450 000 тона годишно.

Неправителствената организация Human Rights Watch (HRW) изследва последствията за здравето и околната среда от този взрив на преработване на пластмаса в Турция - страна, която към този момент се бори да всмуква личните си боклуци, оценени на към 5 милиона тона годишно.
 Европейски Съюз не разрешава износа на пластмасови боклуци
Европейски Съюз не разрешава износа на пластмасови боклуци

Мярката влиза в действие от през днешния ден

Респираторни проблеми, тежки главоболия, кожни болести, липса на защитни средства, стеснен или фиктивен достъп до лекуване, детски труд - на 88 страници неправителствената организация прави пагубни констатации. Това визира както локалните поданици, по този начин и служащите в тези уреди за преработване, които постоянно се набират измежду най-несигурното население (бежанци, противозаконни мигранти).

Според данни на турското Министерство на околната среда Турция разполага с повече от 1800 уреди за преработване в цялата страна.

HRW организира своите следствия в Истанбул (12% от инсталациите) и Адана (9%). Южен град с 2 милиона поданици, Адана е столица на преработването на пластмаса. Разположен покрай пристанището на Мерсин на Средиземно море, това е мястото, където съвсем половината от вноса на този тип боклуци се " приземява ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР