След като един от спорните въпроси между предишните и настоящите

...
След като един от спорните въпроси между предишните и настоящите
Коментари Харесай

Булгаргаз ще опита да купи слотове за втечнен газ и ще иска нов заем от държавата

След като един от противоречивите въпроси сред предходните и актуалните ръководещи по тематиката с доставката на газ се оказа неналичието и цената на слотове на терминалите за полутечен газ в Гърци я и Турция, в този момент държавният снабдител " Булгаргаз " е възнамерявал да взе участие в търгове за потенциал на гръцкия терминал на остров Ревитуса.

От изявление на изп. шеф на компанията Деница Златева пред Българска национална телевизия тази заран се схваща, че на гръцкия остров свободни
слотове за октомври и ноември няма, само че през октомври ще бъде извършен годишният търг за опазване на потенциал, на който " Булгаргаз " ще се яви, с цел да купи слотове за доставка на полутечен газ през 2023 година След това компанията ще " предложения " и снабдители на полутечен газ за количества до края на идната година. Златева не посочи какви са проектите за тези количества.

За 2024 година тя подсети, че се чака решение на Министерския съвет България да удвои декларирания към този момент потенциал на строящия се терминал в Александруполис, където тя е и акционер с 20% посредством сдружението " Булгартрансгаз ". Досега България е декларирала 500 млн. куб.м потенциал. Удвояването му ще даде опция да бъдат разтоварени 10 танкера с полутечен газ, изясни Златева.

На собствен ред попита за какво предходното управление на компанията не е купило
слотове, когато е имало свободни за есента, които елементарно могат да се продадат на вторичния пазар, в случай че няма да се употребяват. По мотив думите на изп. шеф на търговеца " МЕТ енерджи " Камен Ивчев пред " Дневник ", че компанията е изпратила на оповестения търг своя оферта за доставка на газ на цена 20-40 евро под тези на европейските тържища и с обезпечени слотове, Златева разгласи, че в сдружението са получени много по-добри от тази оферта. Допълни, че търговецът е предложил " извънредно висока цена " за слота на доставка, която би оскъпила газа с 40 лева на мегаватчас.

Тъкмо със скъпите
слотове бе целесъобразно решението, оповестено от министъра на енергетиката Росен Христов преди към две седмици, България да удостовери единствено единия от седемте уговорени танкера с полутечен газ от предходните ръководещи. Беше неуместно при недостиг на газ да откажем обезпечени танкери и да търсим други други възможности, разяснява малко по-късно Георги Ангелов, основен икономист на " Отворено общество ". " Ако бяхме взели седемте танкера и ги бяхме продали през днешния ден, щяхме да осъществяваме 1 милиарда лева облага. Представете си това, в случай че го създадем през зимата, когато цените ще бъдат доста по-високи, защото ще има огромен недостиг, какъв брой щяхме да сме по-добре и с тези средства да компенсираме семействата за по-високите цени за отопление ", добави той пред Би Ти Ви.

Златева не можа да каже дали има отговор от " Газпром износ " по желанието на България да стартира договаряния за осъществяване на настоящия контракт, въпреки че той е подписан с " Булгаргаз ". Такова по думите на енергийния министър Росен Христов се очакваше до края на деня в понеделник. Не се разбра на какво съображение е избран този период и дали е подложен от България, или някой от " Газпром износ " се е заел с него.

Тя избегна да отговори съответно на въпроса дали е постижима цената от 200 лева на мегватчас при възобновяване на доставките от Русия, каквито тези стартира представител на бизнеса, а енергийният министър употребява за мотив да дефинира като " неизбежно " да се договаря с компанията. Вместо това разгласи, че разчита от октомври газовата връзка с Гърция да стартира в действителност да действа, с цел да може цялото контрактувано количество на ниска цена газ от Азербайджан да бъде получавано.

След като към този момент държавното управление реши да отпусне 800 млн. лева заем на " Булгаргаз ", който не разполага с задоволително оборотни средства да се разплаща, в този момент Златева разгласи, че се чака отпущането на още един. Обясни, че с отпуснатите към този момент средства финансите на сдружението са отчасти нормализирани, т.е. може да се разплаща за идните доставки, измежду които за август, септември и октомври. Обобщи, че до 20 септември би трябвало да бъдат направени заплащания за общо 1.360 милиарда лева За тях с изключение на заема и лични средства ще се желае и нов. Обясни, че към момента не са почнали диалози с банките, откъдето да се вземе заем, с цел да се върне държавният, тъй като договорите за обслужване сега изтичат, само че от думите й се разбра, че енергийният министър е водил сходни диалози, а тези на равнище компания предстоят.

В актуализацията на бюджета за 202 година бяха заложени държавни гаранции за заем, който компанията да получи от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). За газовия снабдител бе планувано да вземе 150 млн. евро заем, с които да купи различен на спрения съветски газ.

В началото на август пред " Дневник " Александър Николов разгласи, че заемът е към този момент контрактуван с Европейска банка за възстановяване и развитие и не е нужно утвърждението на Европейската комисия по линия на държавната помощ. В отговор на въпрос на " Дневник " от " Булгаргаз " оповестиха, че към момента няма подписан контракт за заем с Европейска банка за възстановяване и развитие, само че се води " деен преговорен развой с Европейска банка за възстановяване и развитие по разпределяне на заема, гарантиран от заложената в бюджета държавна гаранция ".

Пред Българска национална телевизия Златева уточни, че поради скъпия газ от ден на ден клиенти на доставчика имат проблем да си заплащат доставките в период и се постанова задълженията им да бъдат разсрочвани. Отделно дължимите суми от най-големия клиент - " Топлофикация София ", се натрупат, като все още общинската компания дължи за доставен газ 399 млн. лева.

" Искрено се надявам, че най-сетне ще се откри решение на този проблем, тъй като с тези цени на природния газ, с това непрестанно повишаване през отоплителния сезон " Булгаргаз " няма финансови средства, с цел да компенсира тези неплатени отговорности от страна на топлофикационните сдружения, и най-много на " Топлофикация София ", акцентира Златева. Напомни, че по закон " Булгаргаз " няма право да спре доставките на топлофикациите.

Неотдавна се разбра, че се разисква опцията столичната топлофикация да бъде трансферирана на страната, само че такова решение още не е взето. Миналата година насъбраните задължения към газовия снабдител са били в границите на 100 - 200 млн. лева, а и той имаше оборотни средства, с които да ги покрива, само че в този момент обстановката е друга, изясни изпълнителният му шеф. Добави, че в това време се е трансформирал и бизнес моделът на работа на сдружението, което от работа с два доставчика - от Русия и от Азербайджан, и то по дълготрайни контракти, в този момент се е оказало, че би трябвало да работи с няколко, и то за краткосрочни доставки, които се предплащат.

Сред проблемите с оборотните средства изреди и заварени фактури, за които научила от мейли на напуснали чиновници, тъй като не били заведени навреме в счетоводството.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР