След като два поредни дни, безпрецедентно в демократичната история на

...
След като два поредни дни, безпрецедентно в демократичната история на
Коментари Харесай

След два дни разделение, всеки зове към обединение в парламента

След като два следващи дни, невиждано в демократичната история на България, Народното събрание не може да избере ръководител, преди началото на третия парламентарен ден основни лица от двете партии, основни за намиране на компромис - ГЕРБ и " Продължаваме промяната " приканиха за диалогичност.

" Силно се надявам да се организира диалог за кандидатури, тъй като няма смисъл да се организират нови избори, скъпи избори ", сподели доайенът в Народното събрание и негов краткотраен ръководител Вежди Рашидов.

В Народното събрание не е място нито за ненавист, нито за развлечение, всичко има една дребна граница и мине ли се тя не е добре. Надявам се като зрели хора тук разумуът да проработи. Вчера имаше добра крачка на примирение, схванаха, че са единствено национални избраници ", добави той.

" Продължаваме промяната " продължиха с тона за диалогичност.

" Ние няма да издигнем претендент през днешния ден, както и през вчерашния ден не издигнахме. Така че даваме опция на ГЕРБ да образуват болшинство, в случай че съумеят, само че за трети ден виждаме политическа отпадналост ", направи блиц коментар Асен Василев. Той още веднъж акцентира също - не очавал ГЕРБ под никакъв предтекст да поддържа претендент на Политическа партия.

По традиция от " Демократична България " пък били най-диалогични. " На председателският съвет предложихме да търсим някаква формула, която да събере 240 гласа, с цел да не се вършат някакви политически заключения от нея. Тя беше разисквана, явно сътрудниците сметнаха, че не й е пристигнало времето. Ще забележим през днешния ден дали ще се откри някакво дръго решение. Ние други решения в други конфигурации все още не обсъждаме ", съобщи водачът на " градската десница " Христо Иванов.

Две са вариантите за лъчение на ръководител - събиране на политически и партиен принцип, което ще докара до съмненения за последващо сформиране на кабинет, от което всеки се пази, а другата е неполитическа, акцентира Иванов. Именно това предлага и Демократична България: " Да деполитизираме този развой и просто да тръгне законодателната активност. "

Как обаче фигура на депутат, излъчен от съответна партия, моце да се деполитизира? " Като изоборът на тази фигура бъде подложен в подтекста на такава формула, че той да споделя пълномощията си с някой различен или със заметник-председателите по някакъв метод. Има разнообразни разновидности, които не са доста традиционнни, склонен съм, само че биха разрешили всеки да има пояснение за какво е дал своя вот за това, с цел да отворим Народното събрание ", показа концепцията си съпредседателят на " Демократична България ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР