След като bTV първа ви разказа, че Националният кръвен център

...
След като bTV първа ви разказа, че Националният кръвен център
Коментари Харесай

Проверка в Кръвния център откри недостиг на тестове за изследване на кръвта

След като bTV първа ви описа, че Националният кръвен център работи с понижено работно време, става ясно и различен проблем.

Одит на центъра демонстрира, че е имало и дефицит на проби за проучване на кръвта. Здравният министър обмисля дали да прати отчета в прокуратурата.

В центъра се съхраняват едни от най-важните кръвни проби: за ХИВ, сифилис, хепатит B и С. Само до преди дни складът на кръвния център е бил полупразен. Причината – забавена социална поръчка.

Забавянето се отразило на всички районни центрове в страната.

Бившият шеф на кръвния център доктор Николай Андреев отхвърли коментар. Сред другите аргументи за пониженото работно време е неналичието на личен състав поради ниските заплати. Към момента има 48 свободни места.

Заплатите на работещите в националния център стартират от 750 лева за медицински сестри и лаборанти до 1200 лева за лекари. Здравното министерство дава обещание да усили възнагражденията, с цел да задържи личния състав.

Междувременно е позволено даряването на кръв за пациент от донор, намиращ се в обитаемо място отвън това, в което е признат нуждаещият се пациент. Това е допустимо след заповед на здравния министър проф. Николай Петров от края на предходната седмица, изпратена до националния център по трансфузионна хематология, както и районните му структури.

И макар, че Националният кръвен център не работи в почивните дни, статистиката демонстрира нарастване на броя кръводарители. С 48 души повече са дарили кръв, по отношение на същия интервал на предходната година.

За кръводарителите е значимо да могат да дарят във всеки един миг. От министерството успокояват, че поръчката за проби е подписана и към този момент се доставят медикаментите по центровете.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР