След като беше представен пред медиите, пред общинските съветници, обществеността

...
След като беше представен пред медиите, пред общинските съветници, обществеността
Коментари Харесай

Бюджет 2022 на София – как ще бъдат инвестирани средства в стратегически проекти

След като беше показан пред медиите, пред общинските съветници, обществеността на София и комисии в Общинския съвет, планът за бюджет на Столичната община се чака да влезе в зала на сесията на 24-ти март. Предвидени те средства са в размер на 2 078 156 361 лв. . Те ще бъдат вложени във всички стратегически планове – метро, градски кръгове, детски градини, зелен град.

Ако ръководещите в София са уверени, че планът е добър, то опозицията от съветници от Българска социалистическа партия не са на същото мнение.

Не можем да назовем плана за бюджет на София за 2022 година рекорден , споделя Стефан Марков от групата на ГЕРБ-СДС. Според него е значимо това, че в бюджета за тази година се залагат 150 милиона лични средства за финансиране на градския превоз, настрана от тях – 130 милиона от продажбата на карти и билети, както и от доходи от платената зона.

За поредна година Столичната община не получава изравнителна дотация, прецизира той.

В капиталовата стратегия на Столичната община максимален % е обособен за превоз , показва още Стефан Марков.

92 милиона се обезпечават за метрото по посока квартал Левски. Има подготвеност за начало на строителството и по метро правата към Слатина.



93 милиона в нови метро влакове, 25 нови трамвая, 82 електробуса . “

Вече две следващи години районни кметове връщат средства, което не е добре за жителите на тези региони, тъй като не се влага в кварталната инфраструктура.  

17 детски ясли и градини са в строителство, а други 6 се приключват , прецизира той.

Важен приоритет през 2022 година е канализацията, акцентира Марков.

Години наред общинските съветници от Българска социалистическа партия не поддържат бюджетите на София . Според Иван Таков за поредна година бюджета се показва през общинските съветници към 10 дни преди да се гласоподава и няма задоволително време да се приготвят добре предложенията на левицата.

550 милиона дружно с европейските стратегии е била капиталовата стратегия на Столичната община за предходната година, споделя Иван Таков. Изпълнението ѝ е в границите на 45 %.

Според Таков за предходната година е налице рекордно несъблюдение на финансовата стратегия .

Около 300 милиона съвсем са останали неизразходвани . А финансовата, капиталовата стратегия на града е най-важното нещо в един бюджет – това прави живота на всички нас по-добър. “

Иван Таков слага под подозрение осъществяването на капиталовата стратегия и за 2022 година.

Той дефинира като извънредно незадоволителни и даже смешни средствата, които се дават на районните кметове .

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР