След като 93-годишният Робърт Мугабе подаде оставка от поста на

...
След като 93-годишният Робърт Мугабе подаде оставка от поста на
Коментари Харесай

Кралица Елизабет вече е най-възрастният държавен глава в света

След като 93-годишният Робърт Мугабе подаде оставка от поста на президент на Зимбабве, който заемаше в продължение на 37 години, английската кралица Елизабет стана най-възрастният държавен глава, написа " Нюзуик ".

Деветдесет и една годишната Елизабет ръководи от 1952 година Като изключим известни здравословни проблеми предишния декември, поради които бе принудена да пропусне църковните служби на Коледа, наподобява щастлива и здрава. В понеделник тя и брачният партньор й принц Филип честваха 70 години брак.

През 2015 година тя публично стана най-дълго служилият английски монарх в историята, откакто надживя своята прапрабаба Виктория. В момента тя е най-дълго управлявалият жив монарх в света.

Следващият по линията на заместничество на трона е синът й принц Чарлз. Ако той стане крал, неговата брачна половинка Камила Паркър-Боулс може на доктрина да получи купата кралица-консорт, т.е. кралица брачна половинка. Но от двореца преди са казвали, че тя по-скоро ще стане принцеса-консорт.

Следващият по линия на наследяването след принц Чарлз е принц Уилям, тъй че неговата брачна половинка Катрин може да стане кралица.

На второ място по дългоденствие измежду държавните водачи е 90-годишният президент на Тунис Бежи Каид Есебси, следван от емира на Кувейт Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах на 88 години.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР