След извършената проверка и повторното преброяване на бюлетините, Административен съд-Стара

...
След извършената проверка и повторното преброяване на бюлетините, Административен съд-Стара
Коментари Харесай

Няма да касират кметските избори и в Гурково, реши съдът

След осъществената инспекция и повторното броене на бюлетините, Административен съд-Стара Загора, реши, че няма основни нарушавания на изборния развой при установяването и отчитането на резултатите от гласуването на секционните изборни комисии (СИК) в община Гурково . Това излиза наяве от информация на пресцентъра на съда. Няма нарушавания и при установяването и оповестяването на изборния резултат от Общинската изборна комисия (ОИК).
Невярното отчитане на действителните гласове за определения за кмет на втори тур Мариан Цонев от Движение за права и свободи не трансформира резултатите. Дори при вярното им отчитане претендентът на придвижването получава със 17 гласа повече от жалбоподателя - претендентът на ГЕРБ Иван Иванов. С това се удостоверява решението на ОИК-Гурково , с което при разлика от 16 гласа за кмет беше разгласен Цонев. Делото бе формирано по тъжба на Иванов, а след първото съвещание по него съдът разпореди наново броене на бюлетините от всички секции - девет, в общината за втория тур на изборите. Основанието - три сигнала за погрешно установяване на действителните гласове в СИК. То се извърши в помещение в общината и на него участваха страните по делото.
Във второто съвещание назначените движимости лица показаха заключенията си , съгласно които 65 бюлетини, признати от секционните комисии за действителни, би трябвало да се отчетат като недействителни поради неналичието на два печата на тях. 32 от бюлетините бяха за Иванов, а 33 - за Цонев. Така разликата в броя на действителните бюлетини усили разликата сред двамата претенденти с още един глас , само че отново в интерес на Мариан Цонев - 1297 гласа, до момента в който за Иван Иванов са 1280.
Все отново, отбраната на жалбоподателя настоя за прекъсване на решението на ОИК поради основни разминавания сред регистрираните резултати и резултата от повторното броене, с което се доказвало, че изборният развой значително е изопачен . Днешното решение на Административен съд-Стара Загора, може да се апелира в 7-дневен период от съобщаването му на страните, с касационна тъжба пред Върховния административен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР