След изчакване от две години и половина американската администрация стартира

...
След изчакване от две години и половина американската администрация стартира
Коментари Харесай

САЩ стартират сделката на века

След изчакване от две години и половина американската администрация започва своя кротичък проект в Близкия изток във вторник - с икономическа самодейност, която палестинците бойкотират. За този най-нетрадиционен американски президент опитът за реализиране на мир в Близкия изток е друг от предходните, написа Агенция Франс Прес.

Не се загатва подмяна на земя, палестинска страна или други политически въпроси, които от десетилетия объркват дипломатите.

Администрацията на Тръмп твърди, че ще прегледа по-късно политическите въпроси.

Засега проектът се отвори в Бахрейн на съкровен двудневен " стопански семинар " в първокласен хотел с аспект към залива.

Водена от зетя и консултант на Тръмп Джаред Къшнър, рамката " Мир към разцвет " разкрива вероятността за инвестиция от 50 милиарда $ в палестинските територии и прилежащите арабски страни в продължение на 10 години.

Според документа в продължение на 10 години на Палестина, Египет, Йордания и Ливан се предлага да провиснал 50 милиарда $.

Малко над половината от тези средства би трябвало да получи палестинската страна, а останалите пари ще бъдат разпределени сред прилежащите страни. Също по този начин се планува осъществяването на повече от 100 плана в инфраструктурата, индустрията, медицината и образованието в Палестина.

Освен това документът се отнася до построяването на съвременна туристическа инфраструктура и транспортна мрежа през Западния бряг, Ивицата Газа и територията на Израел. Документът също по този начин преглежда разширението на египетското пристанище покрай Суецкия канал, което ще спомогне за стимулиране на търговията в района.

Според създателите осъществяването на проекта ще сътвори 1 милион работни места, ще увеличи палестинския Брутният вътрешен продукт, ще понижи безработицата, ще понижи на половина равнищата на беднотия и ще даде опция на палестинския народ да построи проспериращо общество.

Финансирането на плана за няколко милиарда $ е за страните от Персийския залив, Запада и частния бранш. Нещо повече, за финансовото ръководство Вашингтон предлага да се сътвори многонационална банка за развиване - " основен фонд ", която ще бъде следена от назначен директорски съвет.

И Палестинската самостоятелна власт, и нейният противник " Хамас " осъдиха самодейността, заявявайки, че това е оферта на нахално произраелския Тръмп да ги купи в подмяна на това, че те няма да получат своя лична страна.

" Тъй като Америка желае да трансформира целия случай от политически въпрос в стопански, не можем да приемем това ", цитира Франс прес изказването на палестинския президент Махмуд Абас предходната неделя.

Стотици палестинци излязоха на улиците в окупирания Западен бряг в понеделник, с цел да денонсират конференцията. Близо до Хеброн стачкуващите изгориха фотоси на Тръмп и краля на Бахрейн. Те седяха към ковчег, на който пишеше " Не на договорката на века ", заклеймявайки упоритостите на американския президент в Близкия изток.

Подкрепа на Тръмп за Израел

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху дефинира позицията на палестинците като знак за това, че те не са съществени във връзка с мира.

" Не разбирам по какъв начин палестинците отхвърлиха проекта даже преди да схванат какво съдържат ", сподели Нетаняху.

Десният израелски водач приказва през последните месеци за анексирането на части от Западния бряг, което може дейно да постави завършек на палестинските очаквания за лична страна.

Посланикът на Съединени американски щати в Израел Дейвид Фридман съобщи, че Вашингтон може да одобри анексирането, а администрацията на Тръмп загатна, че политическият й проект няма да загатва палестинската страна - внезапно отклоняване от задачата на американската дипломация.

Тръмп към този момент предприе значими стъпки в поддръжка на Израел, в това число признавайки оспорвания Йерусалим като столица на Израел, а Къшнърр е другар на фамилията на Нетаняху.

Повечето европейски съдружници на Съединените щати, обезпокоени от войнствените инстинкти на администрацията на Тръмп, стоят надалеч от Бахрейн.

Присъстват богатите на нефт арабски страни от Персийския залив, за които се чака да вземат решение за огромните палестински вложения, в случай че проектът успее.

Йордания и Египет, единствените две арабски страни, които са подписали мирни съглашения с Израел, също изпращат чиновници от междинното равнище.

Говорителят на йорданското външно министерство Суфиан ал-Куда обаче съобщи, че " нито едно икономическо предложение не може да размени политическо решение, което да постави завършек на окупацията " на палестинските територии от Израел.

Успех в " неуспеха "?

Арабските владетели в Персийския залив все по-често намират обща идея с Израел заради общата им неприязън към Иран, подсилена от възходящите напрежения сред Техеран и Вашингтон.

На пръв взор невиждана стъпка - шепа израелски публицисти, поканени от Белия дом, летят намерено към Бахрейн, написа Агенция Франс Прес.

Повечето арабски страни не разрешават достъпа на израелски жители, в случай че не влязат с други паспорти, макар че Бахрейн, чиито сунитски владетели имат изключително напрегнати връзки с Иран, е относително отворен за Израел

Други известни фигури, които вземат участие в конференцията в Бахрейн, са ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард, президентът на Световната банка Дейвид Малпас и някогашният английски министър председател Тони Блеър.

Ричард ЛеБарон, някогашен американски посланик в Близкия изток, сподели, че администрацията на Тръмп изцяло е очаквала, че палестинците ще останат настрани.

Бахрейн обаче разрешава на Къшнър да показа палестинските водачи като хора, които не се грижат за личния си народ, до момента в който продължава да развива ползите на Израел, сподели ЛеБарон, който в този момент е старши помощник в мозъчния концерн Атлантически съвет.

" Неуспехът " на семинара в Манама ще бъде триумф за тактиката на Тръмп ", написа той в един разбор.

" Това ще разреши на Къшнър и сътрудниците му да настояват, че са се постарали да се оправят със обстановката и да им разрешат да упрекват другите, че не сътрудничат ", цитира го Франс прес.

Палестинците обаче са безапелационни - близкоизточният кротичък проект на Вашингтон " се подиграва " с палестинската позиция. Това съобщи в неделя (23 юни) палестинският финансов министър Шукри Бишара. Той също отхвърли срещата в Бахрейн и вместо това прикани за мир по време на незабавна сесия на Арабската лига за бюджетния недостиг на Палестина.

Говорителят на " Хамас " Фавзи Бахрум пък съобщи: " Семинарът в Бахрейн е долнопробна подмяна на пари и стопански планове против законни палестински права ". Бахрум добави също, че палестинците ще се възпротивят и опълчват на всички тези схеми и планове и няма да разрешат тази подозрителни транзакции да бъдат осъществени.

По материали от задгранични медии
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР