След изборите в неделя София сменя рязко цвета си -

...
След изборите в неделя София сменя рязко цвета си -
Коментари Харесай

"Промяната" превзе София с гласовете на ИТН, ДБ и "Изправи се..."

След изборите в неделя София сменя внезапно цвета си - за трети път в границите на няколко години. В последното десетилетие столицата доминираше ГЕРБ, само че след изборите през април и юли тя се изглеждаше като цитадела на " Демократична България ". Формацията означи на тези два вота най-високите си резултати в 23-ти и 24-ти МИР, а това ѝ даде и самочувствието на относително районна мощ, само че пък с огромно значение.

Сега обаче " Демократична България " е чак на трета позиция даже в най-силните за нея столични региони с повече от двойно по-нисък резултат от " Продължаваме промяната ", която е решителен победител в София (виж графиката). Всъщност в 23-ти изборен регион на София - бастионът на " Демократична България ", новият план отбелязва най-високите си резултати от цялата страна - над 36%.
Реклама
Персоналните лидерски борби, които по традиция се случват с тези региони, надлежно са извоювани от водачите на новата групировка - Асен Василев и Кирил Петков. А Ицо Хазарта в 25 МИР отвя Бойко Борисов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП) и Елисавета Белобрадова, известна в обществените мрежи като " Летящата козила Ерато " (ДБ). Успокоение за някогашните ръководещи може да е фактът, че Борисов въпреки всичко има по-добър резултат от Хазарта в Банкя.

Вотът в София, погледнат в безспорни гласове дава детайлности в картината и те не са по никакъв начин приятни за " Демократична България ", Има Такъв Народ и другите партии, които се считат за част от " смяната ".

Демократичното обединяване е изгубило близо 67 хиляди гласа в столицата спрямо вота през юли - това е близо 50% по-нисък резултат. Сега то получава към 66 хил гласа общо в трите столични региона при близо 134 хиляди през лятото.
Реклама
Две трети от гласовете си спрямо юли е изгубила и партията на Слави Трифонов " ИТН ". През лятото тя е имала над 95 хил гласа в трите столични региона, до момента в който в този момент са я подкрепили общо 34 хил софиянци.

При обединяването " Изправи се " загубата е също сериозна за размера на групировката. Сега тя събира едвам 13 хил гласа в трите региона на София при 27 хил гласа през лятото.
Кирил Петков съумя да консолидира множеството гласове дадени за " протестни " партии през юли Фотограф: Надежда Чипева
Тези разлики в резултатите на трите партии явно са преляли при " Продължаваме промяната ". Общо това са близо 143 хил гласа, което е над 85% от резултата на новия план в София. Възможно е към сметката на новата групировка да способства и Българска социалистическа партия, която също е изгубила над 12 хиляди гласа в София, както други обединения и малко нови избратели. ГЕРБ пък в действителност са на дребен плюс в София, като партията на Борисов си е върнала над пет хиляди гласоподаватели в столицата.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР