След избора ѝ начело на ЕК, Урсула фон дер Лайен

...
След избора ѝ начело на ЕК, Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Почна ли Фон дер Лайен да се отплаща с недопустими компромиси?

След избора ѝ отпред на Европейска комисия, Урсула фон дер Лайен постанова по-мек звук по отношение на Полша по тематиката за върховенството на закона. Нов жанр на ръководство ли е това или компенсация за вота на полските консерватори в нейна изгода? Този въпрос слага Deutsche Welle в собствен материал.
Европейската комисия сложи ултиматум на Полша - в границите на два месеца полското държавно управление би трябвало да преработи избрани законодателни разпореждания в правосъдната система. По-конкретно, сега полските съдии могат да бъдат подложени на дисциплинарни следствия и санкции поради правосъдните им решения, в това число и в случай че изискат мнение от Съда на Европейския съюз в поддръжка на своята пълномощия. Според договорите на Европейски Съюз, това е изконно право на всеки арбитър. Ако държавното управление не промени противоречивото законодателство, Европейската комисия ще упорства Съда на Европейски Съюз да предприеме ограничения против Полша. Тази опасност пристигна от Брюксел в сряда, 17 юли. Няколко дни по-късно посланията от Берлин звучат към този момент доста по-помирително. Пред " Зюддойче Цайтунг " бъдещата най-важна жена в Европейски Съюз, определената за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани за повече схващане по отношение на източноевропейските страни като Полша. “Всички би трябвало да осъзнаем, че задачата ни постоянно ще бъде цялостното господство на закона, само че никой не е идеален ”, съобщи Фон дер Лайен.
Диалог, а не наказване
През 2017 година Европейският съюз откри така наречен процедура за нарушаване против Полша. Европейската комисия счита, че правосъдната промяна на полското дясно държавно управление заплашва върховенството на закона. Като най-крайна мярка страната би могла да загуби правото си на глас в Европейски Съюз. Оттогава Варшава и Брюксел са в спор. " Имаме потребност от повече спор всъщност ", отбелязва Фон дер Лайен в изявлението си пред " Зюддойче цайтунг ". По този метод тя задава нов звук на общуването с Полша: разговор и схващане, вместо закани и санкции
Милан Нич, изпълнителен шеф на Центъра за източноевропейски проучвания " Роберт Бош ", е склонен с нейната позиция: " Разбира се, би трябвало да чакаме, че всички страни от Европейски Съюз ще съблюдават върховенството на закона, само че дебатът за Полша от време на време е леко преувеличен ". Дори и да няма съвпадения на мненията, и двете страни би трябвало да се отнасят с почитание едни към други.
" Ако търсим разговор, не трябва да започваме със закани през цялото време ", декларира Урсула фон дер Лайен във връзка продължителната полемика в Европейски Съюз по тематиката. Настоящият ръководител на Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер предложи изплащането на европейски средства да бъде обвързано с върховенството на закона. За Фон дер Лайен, това обаче е " единствено последна мярка ".
Полските политици реагират по друг метод по отношение на изказванията на Фон дер Лайен - според от това дали са част от държавното управление или от опозицията. " Това е късмет за съглашение ", счита заместник-министърът на външните работи Шимон Шинковски. Според него, Европейската комисия и другите европейски институции би трябвало да възвърнат репутацията си в полското общество. " Политикът от опозиционната партия “Гражданска платформа ” Богдан Борусевич вижда обстановката по друг метод: " Изявленията на госпожа Фон дер Лайен ме безпокоят. Подозирам, че става въпрос за договорка “. Въпреки това политикът акцентира, че най-правилно би било отношението към всички страни в Европейски Съюз да бъде еднообразно.
Нуждаем се от нов инструмент
Твърдият дипломатически курс на Европейска комисия до този миг се оказа несполучлив. Единствено Европейският съд съумя един път да убеди Полша да се откаже от своите планове. През 2017 година Съдът на Европейския съюз спря закон на полското държавно управление, който вкарваше нова възрастова граница за съдиите. Тогава мнозина смятаха, че по този метод държавното управление желае да се отърве от неуместните критици на системата. След намесата на Съда на Европейски Съюз Варшава разреши на съкратените съдии да се върнат на работа. Според Милан Нич, достигнати са били границите на механизма на процедурата за нарушаване, заради което в този момент " се нуждаем от нов инструмент ".
Проблемите сред Европейски Съюз и страни като Полша са доста по-дълбоки. В Европа има пукнатини - сред Севера и Юга заради стопански аргументи, а сред Изтока и Запада - по скоро на прочувствена основа. " В източноевропейските страни мнозина считат, че не са изцяло признати от останалите членки на Европейски Съюз “, показва Милан Нич. Според него, това възприятие е налице още от 2004 година. Тогава Европейски Съюз одобри 10 нови държави-членки в общността си, измежду които Полша и Унгария.
" В Германия все по-често се чува мнението, че разширението на съюза става прекомерно бързо и новите страни-членки са много по-различни от останалата част на Европа. " Към това се прибави и миграционната рецесия от 2015 година " В Европа настъпи разделяне, което токсини политическите диспути ", счита Нич, а стандартите и отрицателните облици извършиха пространството след 2015 година. Системата за наблюдаване над върховенството на закона във всички страни от Европейски Съюз цели обаче точно да се избегне " усещането, че една част от Европа е фундаментално сериозна към другата ".
Според зам.-министъра на външните работи Шимон Шинковски, изборът на Фон дер Лайен е късмет.
Отплата към Полша?
Новият метод на Урсула фон дер Лайен внесе пресен въздух в Брюксел. Но в подтекста на избора й за ръководител на Комисията изказванията й будят съмнение. В последна сметка някогашната немска министърка на защитата бе определена единствено с девет гласа повече в Народното събрание. Решаващ се оказа вотът на полската дясна партия “Право и правдивост ” (ПиС). Дали Фон дер Лайен желае да им се отблагодари, като постанова по-мек звук по отношение на Варшава?
" Настоящата политическа обстановка е удобна за Полша ", съобщи полският зам. външен министър Шинковски след изборите. Практически Фон дер Лайен бе определена непосредствено с гласовете на ПиС. Милан Нич, въпреки това, не има вяра, че Фон дер Лайен ще следва угодна за Полша политика. Поради нежната си победа тя ще бъде под напън от страна на социалистите и либералите в Народното събрание. Порад неналичието на болшинство от главните партии тя ще би трябвало да работи дружно с останалите групи. " Пародоксалното е, че точно поради гласовете от Полша, тя ще продължи да упорства за съблюдаване на върховенството на закона. ", приключва Милан Нич.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР