След истериите около замърсените с опасното вещество фипронил яйца в

...
След истериите около замърсените с опасното вещество фипронил яйца в
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Ще се върнат ли продуктите с опасния яйчен прах с фипронил на пазара

След нервностите към нечистите с рисковото вещество фипронил яйца в Европа, вълната от инфектирани партиди не подмина и България.

На два пъти бяха засичани тонове нечист сладолед и майонеза, в чието произвеждане е вложен яйчен прахуляк, импорт от Германия.

Последваха всеобщи инспекции в хранилища, индустриални цехове и птицеферми. От БАБХ разясниха, че част от нечистите с фипронил храни могат да бъдат вирнати на пазара, в случай че в тях не бъдат открити рискови дози от веществото.

Първият сигнал за партида от 500 кг. яйчен прахуляк с фипронил е дошъл у нас на 18 август. От БАБХ са спрели 64 кг. от него и са иззели храните, за които е имало данни, че са инфектирани с фипронил – сладолед и майонеза.

Въпреки това на пазара са попаднали от тези партиди.

За втората партида стана ясно на 29 август – още веднъж 500 кг яйчен жълтък на прахуляк. Тогава 407 кг са унищожени, 93 кг са вложени в производството и са спрени 12,5 т. сладолед.

„ Риск за здравето при посочените данни за сигурност няма”, безапелационна е диетологът проф. Донка Байкова.

Според нейните калкулации допустимата и безвредна доза фипронил, която можем да приемем, е към 0,2 мг на кг телесна маса за 1 ден.

Това значи, че при възрастен човек със приблизително тегло 65 кг, стават 13 мг дневно, а при дете, със приблизително тегло от 20 кг, е до 4 мг дневно.

Ще се върнат ли конфискуваните артикули на пазара?

„ Всички конфискувани артикули са подложени на лабораторни проучвания и в случай че дозата фипронил е по-малка от тази, дадена като безвредна за яйцата, ще ги пуснем спокойна на пазара и ще унищожим всичко останало”, разясни доктор Любомир Кулински от БАБХ пред bTV.

По думите му следва европейският орган за сигурност на храните ЕФСА да даде своето мнение, въз основата на което Европейската комисия може да излезе с съответно решение на проблема.

По мотив рецензиите от консуматори, че БАБХ не са разгласили имената на компаниите, чийто артикули са под забрана, Кулински разяснява, че има ясни регламенти, съгласно които това не може да бъде направено.

-->

Той добави, че в случай че има непосреден риск за здравето на хората, тогава се разгласяват имената и даде образец: преди 2 лета от БАБХ работеха по огнище на антракс във Варненско. Тогава локална транжорна беше закупила болна крава. От организацията разгласиха цялостен лист с имената на 27 компании, заведения за хранене и магазини, които са закупили месо от въпросната транжорна.

Кулински разяснява, че занапред следва да се разбере дали продуктите под забрана съдържат рискови количества фипронил или не. Три от пробите са посочили негативен резултат и тези артикули по всяка възможност ще бъдат върнати на пазара.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР