След грандиозен световен успех спектакълът ЕДИН КОН ВЛЯЗЪЛ В БАР,

...
След грандиозен световен успех спектакълът ЕДИН КОН ВЛЯЗЪЛ В БАР,
Коментари Харесай

„Един кон влязъл в бар“ гостува на Народния театър през март

След величествен международен триумф спектакълът ЕДИН КОН ВЛЯЗЪЛ В БАР, копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена), гостува в София. Драматизация по фамозния разказ на Давид Гросман, почетен с интернационалната премия „ Ман Букър “, „ Един кон влезнал в бар “ съставлява дръзка и завладяваща творба с присъединяване на даровития САМУЕЛ ФИНЦИ в ролята на Дов Гринщейн!

Представлението ще се играе в Народен спектакъл „ Иван Вазов “ единствено два пъти, на 25 и 26 март 2023 година, в наличието на режисьора Душан Парижек и Катлийн Моргенайер, която влиза в ролята на Пиц.

Музикален акомпанимент на пиано: Антони Дончев

Език: немски, с български надписи

Какво се случва, когато един безсрамен комик взема решение да смъкна маската на хумора и да изложи раните си на показ?

Дов Гринщейн е стендъп-комик, подбудител, актьор със свое лично шоу, подготвен постоянно да удовлетвори желанията на публиката. В зала в пустата индустриална област Натания, в един град сред Хайфа и Тел Авив, той излиза за своето последно зрелище. Представление като никое друго, по едно и също време интимно и екстатично, всяващо шок и ужас.

Този път Дов е безмилостно непосредствен – нервира публиката, наскърбява я, след което се извинява със сълзи на очи. Шегува се, споделя тъпи и остроумни, вулгарни и безобидни вицове. Нищо не остава пощадено от думите му – нито Шоа и нейните жертви, нито политиката на Израел в палестинските области. Почти два часа Дов гневно се бори за вниманието на присъстващите, тъй като никой не трябва да остане апатичен. Защото той може да предложи доста повече от едно сполучливо шоу: той би трябвало да опише за своя „ персонален Чернобил “, за контузията и виновността, които са отровили живота му.

Дов желае почистване на сметките – със своя другар Авишай, който е поканил на спектакъла, и това би трябвало да стане пред публиката. Бронята на хумора, с която се е въоръжил, му е помогнала да оцелее и го е направила доста по-корав. Освен че е подигравателен по отношение на политиката на своята страна, Дов е видимо безучастен към невъобразимата болежка, която съвсем всяко семейство носи в себе си.

Постепенно феновете оредяват, не всички могат да понесат пристрастеността към разголване на този „ благ, жизнеспособен повествовател на вицове “. Внимателен слушател остава единствено Пиц, неговата съседка от детските дни. Тя познава един различен Дов - мечтателя, „ положителното момче “, което в никакъв случай не би не запомнила.

Романът „ Един кон влезнал в бар “ (превод: Емилия Юлзари) е оповестен през 2014 година и незабавно се трансформира в бестселър, претърпява няколко издания и е преведен на 23 езика, в това число на български, а известният телавивски Камерен спектакъл основава първата театрална версия. Именно за тази своя творба огромният израелски публицист и държавник Давид Гросман печели една от най-престижните интернационалните награди – Ман Букър. Той има в креативната си биография близо 40 произведения, както публицистични, по този начин и романи за деца и възрастни, три от които екранизирани. Носител е на най-значимите израелски литературни оценки, а през 1998 година бе почетен със званието Кавалер на ордена за изкуство и литература на френското министерство на културата.

Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Столична община и Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Мобилност ’22 “.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР