След години спорове паметникът „1300 години България пред НДК отива

...
След години спорове паметникът „1300 години България пред НДК отива
Коментари Харесай

Паметникът „1300 години България” пред НДК отива в историята

След години разногласия паметникът „ 1300 години България " пред НДК отива в историята. До дни ще стартира демонтирането му, оповестява Нова тв.

През 80-те години на предишния век основават два паметника, отдадени на 1300 години от основаването на българската страна. Единият е Създателите на българската страна в Шумен и към момента се издига гордо над града. Съдбата на този в София, открит персонално от Тодор Живков, надалеч не е толкоз розова. След куп кавги и раздори паметникът стърчи порутен. А до две седмици ще стартира работата по демонтирането му.

„ Бронзовите пластики, безспорно с висока художествена стойност, ще бъдат аранжирани по подобаващ метод в двора на Националния исторически музей ", съобщи доцент доктор Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по културата.

Заличаването на паметника разгневи Съюза на българските художници.

„ Има драма! Тук се конфронтираха на повърхнината естетически отзиви и преценки, а в действителност дълбоката мотивация е политическа. Това е част от този възторг, обзел ни реваншистки след измененията, да заличим следите от това време ", разяснява проф. Станислав Памукчиев.

Граждани обаче припомнят, че на това място е имало различен монумент - на първи и шести пехотни полкове. Той е опустошен и на негово място е повдигнат „ 1300 години България ".

„ Драмата беше доста огромна, когато го дръпнаха с трактори, с въжета. Събориха три паметни плочи, събориха един лъв. Хората ги беше боязън да приказват и си мълчаха ", спомня си Панайот Стойнов.

Инициативен комитет упорства заличеният мемориал да бъде възобновен.

Докато се реши какво ще има на мястото на отворилата се дупка, след събарянето на паметника, общината ще построи платформа, с цел да се минава безвредно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР