След години празни обещания и провалени опити да бъдат закупени

...
След години празни обещания и провалени опити да бъдат закупени
Коментари Харесай

Затворниците може и да се сдобият с електронни гривни

След години празни обещания и провалени опити да бъдат закупени електронните гривни за наблюдаване на пандизчии концепцията може и да се осъществя до края на годината. Това стана ясно от изказване на правосъдния министър Цецка Цачева .
Първоначално ще се закупят 250 устройства. Те ще се слагат на пандизчии, които излежават присъдите си в общежития и имат право да излизат на работа на външни обекти, както и на пуснати в отпуск за положително държание.
Тепърва ще излиза наяве по какъв начин ще работи новата система. Самата Цачева не бе изключително въодушевена. " Разбирате, гривните не са задоволителни, с цел да се подсигурява сигурността на всички, които работят на външни обекти, на лицата, които са в отпуска за положително държание като премия. Нека да забележим по какъв начин ще проработят в практиката ", съобщи тя, представена от в. " Сега ".
Въвеждането на устройствата за следене ще стане след приключването на социална поръчка, оповестена още преди година. За победител бе оповестено сдружението " Суперком Абати ". В него влизат три компании - израелската " Суперком ", записаната в Калифорния " Лийдърс ин Комюнити Алтърнативс Инк. " и българската " Абати ".
Според контракта правосъдното министерство би трябвало да заплати 1 341 572.16 лева Срещу тези пари сдружението би трябвало да достави съоръжение и устройства, както и образование на 60 чиновници на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН), която дава отговор за пандизите. Не е ясно какъв брой тъкмо ще коства една гривна, защото в поръчката са включени и образование на чиновници, както и хардуер и програмен продукт.
И този търг не мина без забавяния. Класирането бе обжалвано от компания ВИП " Секюрити ", която също участваше в процедурата. В жалбата си през Комисията за защита на конкуренцията компанията, чиято оферта е била по-висока от тази на спечелилия, е записала, че цените на " Суперком Абати " са били " извънредно удобни, с повече от 20% от междинната стойност на предложенията на останалите участници ". Освен това се спори и за параметрите на устройството - дали може да даде 95% точна локализация на носещия го - до 2.5 или до 10 м. В последна сметка Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбата.
По проект електронните гривни трябваше да влязат в приложимост още преди няколко години. Използването им бе стартирано като мярка против бягствата от правораздаването още по времето на кабинета " Орешарски " от тогавашния правосъден министър Зинаида Златанова. По това време потреблението на устройствата още не бе уредено законодателно и по тази причина се правеха единствено пилотни планове. След това бе пусната социална поръчка, която бе анулирана от различен министър - Екатерина Захариева, поради подозрение за нередности в процедурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР