След гласуването в британския парламент във вторник вечерта, премиерът Борис

...
След гласуването в британския парламент във вторник вечерта, премиерът Борис
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Единственото сигурно нещо около Брекзит е, че той няма да се състои следващата седмица

След гласуването в английския парламент във вторник вечерта, министър председателят Борис Джонсън е на път да получи желаният от него Брекзит, само че въпреки всичко ще му се наложи да направи някои отстъпки пред Народното събрание, написа английският в. " Гардиън ".

Две неща станаха ясни през последните дни. Първо: въпреки и за малко, Джонсън съумя да събере болшинство, подкрепящо неговото съглашение за Брекзита - за разлика от предшественичката си Тереза Мей, чиято договорка беше отхвърлена три пъти от депутатите.

Второ: Джонсън е министър председател, който продължава да зависи от самостоятелния парламент. Той може да подсигурява Брекзита или посредством директен конфликт с Народното събрание, или като направи обилни отстъпки на други партии и фракции. След като опита първото и загуби, в този момент той се помирява с второто. Отстъпките, които ще би трябвало да направи, са както процедурни, по този начин и същностни - променяйки някои от изискванията на напускането на Европейски Съюз. Това е извънредно комплициран баланс, само че е от основно значение за резултата, акцентира английското издание.

След като във вторник резултатите от гласуването в английския парламент принудиха премиера да даде на депутатите повече време за обсъждане на съглашението с Брюксел, контролът над графика на английското евакуиране още веднъж минава в ръцете на европейците, отбелязва в. " Вашингтон пост ", представен от Българска телеграфна агенция.

Най-вероятно те ще се спрат на 31 януари, както предложи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, само че финалното решение към момента не е оповестено. Френският президент Еманюел Макрон изрази подозрения дали отлаганията на крайната дата на Брекзита не са отслабили прекомерно доста тласъците за английските депутати да подхващат дейности, напомня американското издание, отбелязвайки, че съгласно осведомени с тематиката дипломати Франция към момента упорства за по-кратък период на отлагането.

Сигурно е единствено, че Англия няма да напусне блока идната седмица, както беше планувано.

Дори в случай че английските депутати одобряват препоръчаното от Джонсън съглашение за раздялата, този триумф ще значи единствено началото на комплицирани нови договаряния и конкуренция с времето. Лондон ще разполага единствено с няколко месеца, с цел да подписа ново комерсиално съглашение с Брюксел - развой, който нормално лишава години, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Този развой може да се срине още идната година, по същия метод, който английските депутати се опитваха да предотвратят. Сега те се пробват да трансформират проекта на Джонсън, с цел да включат гаранции против сходен резултат. Усилията им може да предпазят към този момент стагниращата английска стопанска система - само че може и да разбият нестабилната коалиция, подкрепила препоръчаното от премиера съглашение за Брекзита.

Проблемът е, че договорката на Джонсън урежда изискванията на английското евакуиране от блока, само че не взема решение нито един от сложните въпроси за дълготрайните връзки сред Лондон и Брюксел. Това значи, че Англия може още веднъж да се изправи пред заплаха от пагубна разлъка след приключването на преходния интервал. За да се избегне сходен резултат, Лондон може да заплаща милиарди евро на година за запазването на достъпа си до европейския пазар, до момента в който не завършат дълготрайните договаряния.

Заплахата от разлъка без договорка следващата година към този момент толкоз тормози умерените консервативни депутати, че във вторник те отхвърлиха да одобряват късия период за разглеждане на препоръчаното съглашение. Бившият закостенял министър Филип Хамънд дефинира договорката на Джонсън за Брекзита като " машинация ". Според него това е " прикритие за Брекзит без съглашение в края на 2020 година ", акцентира в. " Ню Йорк таймс ".

Останалите 27 страни от Европейски Съюз към този момент имат различия за продължителността на отлагането на Брекзита, написа френският в. " Фигаро ", като отбелязва, че Париж, който заема твърда позиция по отношение на Лондон, наподобява изолиран.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР