След ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отиде на консултации при президента Румен

...
След ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отиде на консултации при президента Румен
Коментари Харесай

Денков към Радев: Имаше сериозен риск от политически щети, но всичко досега си струваше

След ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отиде на съвещания при президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за сформиране на постоянно държавно управление. Част от тези, които ги показват, акад. Николай Денков, Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов.

" Трябва да отбележим, че през последните девет месеца главно вие понесохте отговорност за ръководството на страната. Като се споразумяхте с вашите сътрудници да имат публично един представител в Министерския съвет. Осигурихте си и твърдата поддръжка на Движение за права и свободи за измененията в Конституцията. Като се върна девет месеца обратно, вие успяхте да сформирате ръководство с вашия мандат, само че виждаме, че комплицираните връзки с вашите партньорвключителнокблючително и по време на сегашните договаряния. Затова и е планувано актуалните съвещания да подкрепят процеса по съставяне на държавно управление. Има и значими въпроси като да вземем за пример вие склонни ли сте да продължавате по същия път като преди девет месеца, когато сформирахте държавно управление, или въз основата на опита, който придобихте в това ръководство, сте склонни да преразгледате връзките и с партотношението отношенито към властта. Смятате ли, че ще има механично обединение на меморандума, който предложихте, със съглашението нето от ГЕРБ-СДС или отиваме към някакъв кардинално нов документ, тъй че да имаме резистентност на едно бъдещо ръководство. Готови ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ-СДС или при възможен неуспех на тези договаряния, ще опитате да повторите ръководство с ваш мандат и при какви условия бихте създали едното или другото. И най-важният въпрос е дали имате потребност от в допълнение време в тези договаряния ", обърна се към гостите си Румен Радев.

" Действително преди девет месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще донесе политически вреди. Но съгласно нас това си струваше, тъй като в този момент след 9 месеца са признати два бюджета поредно, имаше промени в Конституцията, насърчаване на капиталови планове, които бяха заседнали години наред, отпушване на главните проблеми, които бяха свързани с енергийния преход и обезпечаване на финансиране за засегнатите региони от този зелен преход. Всъщност можем да кажем, че си е коствало това. Да, понесохме политически вреди. Струваше си, уповавам се, че след време това ще бъде осъзнато. Да, комплицирани са политическите връзки, никой не е считал, че ще бъдат леки. Затова намираме за верен акта, че имаме два поставени документа на масата,защото оттук насетне от тях зависи по какъв начин ще наподобява ръководството. Започнахме договаряния. Има значителен прогрес, само че до момента в който не е контрактувано всичко, нищо не е контрактувано. Много е значимо, и имаше схващане от другата страна, че тези договаряния би трябвало да стартират с дикусия за промените, които още не са свършени, със задвижването на тези регулатори и контролни органи. В първата част на договарянията задачата беше да почистим в документа по какъв начин ние подхождаме към тези промени, които би трябвало да се свършат. Предстои разискване и възможен състав на Министерски съвет. Така че прогрес има, дали би трябвало повече време, това, което ние считаме, е, че напълно правомощияправмомоция е да прецените по какъв начин ще действате. Надявам се, че всички осъзнаваме, че е добре България да има устойчиво държавно управление, което да продължи с промените, да продължи с европейския път, който ни събра дружно ", сподели акад. Денков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР