След Финландия, днес и Швеция обяви официално желанието си да

...
След Финландия, днес и Швеция обяви официално желанието си да
Коментари Харесай

И Швеция реши да влезе в НАТО, Русия обеща отговор на разширяването

След Финландия, през днешния ден и Швеция разгласи публично желанието си да се причисли към НАТО. Решението заяви министър председателят Магдалена Андершон след три часов спор в Народното събрание. Стокхолм ще води дипроматически диалози с Анкара против турските възражения за банкет в Алианса. Русия няма проблем с Швеция и Финландия, само че приближаването на военната инфраструктура на Пакта до нейните граници постанова реакция на Москва, съобщи президентът Путин.

Управляващите социалдемократи в Швеция се отхвърлиха от 73-годишна позиция против присъединение към Алианса и към този момент се надяват на бърз банкет.

" След парламентарен спор организирахме изключително съвещание на държавното управление. Кабинетът реши да извести НАТО, че Швеция желае да стане член на Алианса ", съобщи Магдалена Андершон - министър председател на Швеция.

Премиерът Магдалена Андершон уточни, че като член на НАТО Швеция не желае военни бази на Алианса или разполагане на нуклеарно оръжие. Парламентарният спор беше единствено условност на фона на огромно болшинство зад кандидатурата за НАТО. Европа, Швеция и шведският народ към този момент живеят в нова и рискова реалност, аргументира се министър председателят в пленарната зала.

Норвегия, Дания и Исландия показаха подготвеност да оказват помощ на Швеция и Финландия при нахлуване преди пълноправното участие в НАТО. Военната необвързаност е основна част от шведската национална еднаквост повече от два века и отхвърли от този принцип е голяма смяна в публичните настройки, отбелязва Ройтерс.

Изглежда, че би трябвало да изберем страна, следователно всеки ден от седмицата предпочитам НАТО пред Русия, съобщи Гит Ленаард- активистка.

Противниците на участие в Пакта имат свои причини.

Швеция не се нуждае от НАТО за сигурност, НАТО се нуждае от Швеция за война, сподели Алексис Агере - демонстрантка.

Парламентарен спор по участието в НАТО се състоя и в Хелзинки.

Според мен участието в НАТО е кротичък акт, тъй че войната в никакъв случай да не се завърне във Финландия, счита Сана Марин - министър председател на Финландия.

Разширяването на НАТО е изкуствено основан проблем и инструмент в услуга на американската външна политика, реагира през днешния ден съветският президент Путин.

Разширяването на НАТО с присъединението на Швеция и Финландия не съставлява директна опасност за нас.Но разширението на военната инфраструктура към тези територии сигурно ще провокира нашия отговор.

НАТО и Съединените щати показаха убеденост, че Турция няма да осуети присъединението към Пакта на Швеция и Финландия. Президентът Ердоган уточни приютяването на кюрдски групировки и даже назова скандинавските страни " къщи за посетители за терористични организации ".

Всяко разширение на НАТО изисква утвърждение на 30-те страни членки и техните парламенти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР