След евентуалното преместването ОУ „Драган Манчов“ от сградата на Математическата

...
След евентуалното преместването ОУ „Драган Манчов“ от сградата на Математическата
Коментари Харесай

В нова сграда ОУ Драган Манчов може да се профилира в техн...

След възможното преместването ОУ „ Драган Манчов “ от постройката на Математическата гимназия то ще заложи на профилирането в посока технологии. Идеята е да стане главно учебно заведение със засилено проучване на математика и технологичнологични предмети, базово програмиране, базова роботика. Ще се развиват IT и инженерни профили.

Този дълготраен проект разкри зам-кметът по обучение, бизнес развиване и европейски политики Стефан Стоянов.

Както " Марица " писа, община Пловдив има намерение за предприеме планиране на нова постройка за имота от 10 декара край мол " Пловдив ". За градежа към този момент кандидатства с план по националната стратегия за градеж и разширение на учебни заведения и детски градини, не получи утвърждение на първия стадий, само че предстоят нови етапи.

Стоянов регистрира, че потребностите на града порастват и тази година първолаците са към 5% повече. Отдава този растеж на икономическото развиване, което притегля хора, търсещи благоприятни условия за работа в Пловдив. Очаква казусът с местата в образователните заведеня да се реши с напредъка по процедурите по строителството на ОУ „ Княз Александър I “.

Предстои да се разпореди план и за главен ремонт на постройката на Математическата гимназия, с цел да бъде уголемен корпусът й. Целта е да се обезпечи задоволително място за прекосяване на едносменен целодневен режим. Тепърва обаче ще се търси финансиране.

Стоянов напомни, че ОУ „ Княз Александър I” има предназначен терен в двора на Хуманитарната гимназия. „ За страдание, нямаме терени в центъра на града, още по-малко наоколо до Хуманитарната гимназия, а множеството деца, които посещават “Княз Александър I”, са от квартала или родителите им работят наоколо до него, “ аргументира се Стоянов. Сградата ще е в западната част на двора, като се планува и главното учебно заведение, и гимназията, да разполагат с дворно пространство. Ще се запазят и няколкото прелестни чинара, които се намират в двора.

ОУ " Княз Александър I " има предпазен показателен бюджет от към 7 млн. лева, като 5 млн. лева са от страната, а 2 милиона са от общинския бюджет. Тепърва ще се изготвя механически план. В момента се чака утвърждение, тъй като мястото е в историческата част на града.

За ОУ „ Драган Манчов “ следва да се разпореди механически план и по-късно да се види на каква стойност ще възлезе той.

Стефан Стоянов регистрира, че досегашните стъпки са прогрес по разрешаването на казуса, защото ще обезпечат независими здания на две съществени учебни заведения, както и на Математическата и Хуманитарната гимназия. Освен това по този метод ще се подсигуряват и повече места за възпитаници от 1. до 7. клас.

„ Очакванията ми са, че страната ще продължи да финансира нови обекти по програмата от предходната година и ще можем и с наши общински средства да осъществяваме тези планове. Анализите демонстрират, че в случай че не се вземат ограничения в този момент, е доста евентуално до 4-5 години най-много да има дефицит тук-там в 1. клас. А към момента не сме се справили с част от наложителното целодневно образование изключително в начален стадий “, уточни Стоянов.

В момента има дефицит от най-малко 300 места в ясли и 100-150 в детски градини. Затова съществена задача на екипа е да заложи в новия организационен проект повече места за отчуждаване за просветителна инфраструктура, която да отговори на развиването на стопанската система в града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР