След ЕС и Южна Корея забрани доставките на литиево-йонни батерии

...
След ЕС и Южна Корея забрани доставките на литиево-йонни батерии
Коментари Харесай

Южна Корея забрани доставките на литиеви батерии за Русия – това ще създаде трудности за Росатом

След Европейски Съюз и Южна Корея забрани доставките на литиево-йонни акумулатори за електрически транспортни средства за Русия. Това може да усложни работата на монтажните обекти на Росатом в Русия, които употребяват корейски артикули, оповестява „ Комерсант„.

На собствен ред анализаторите считат, че възбраната ще се трансформира в тласък за вложения в съветски разработки.

Според изказването на Министерството на търговията на Южна Корея възбраната се отнася за всички акумулаторни акумулатори, в това число и за батериите за електрически превоз. Европейският съюз наложи възбрана за експорт на акумулатори за Русия в 12-ия пакет наказания, оповестен през декември 2023 година.

Повечето литиево-йонни акумулатори от всички типове, в това число батериите за портативни устройства влизат в Русия от Китай. По данни на китайските митници акумулатори на стойност 315,2 млн. $ са пристигнали в Русия от Китай през 2023 година. Доставките от Южна Корея са доста по-малки. През предходната година в Русия от тази страна са пристигнали акумулатори на стойност 18,4 млн. $ с тегло 322,8 тона и съставни елементи на стойност 8,6 млн. $ с тегло 184,6 тона, съгласно данни от корейската митническа статистика.

Основният южнокорейски снабдител на литиево-йонни акумулатори за съветския пазар е Enertech, който ги доставя на Ранера.

Последната се управлява от ТВЕЛ – горивното поделение на Росатом). Освен това от 2022 година насам Ранера има 98,32 % от уставния капитал на Enertech. През 2023 година доставките на Enertech възлизат на минимум 1,5 милиарда рубли, или 29,7 млн. $.

„ Ранера “ получава кафези и модули за по-нататъшно сглобяване в Русия от корейския цех Enertech. Той може да създава акумулатори с потенциал 150 MWh годишно. Акумулаторите, съединени от корейски кафези имат статут на „ създадени в Русия “. Това е по този начин защото държавната корпорация има контракт за специфични вложения (SPIC) за построяването на гигазавод, кадърен да създава батерии с общ потенциал 4 GWh (50 000 акумулатора) годишно в Калининградска област. Планира се той да бъде пуснат в употреба през есента на 2025 година. „ Ранера “ разполага и с площадки за сглобяване на акумулатори за 150 MWh в Московския полиметалургичен цех и в икономическата зона „ Технополис Москва “ за 320 MWh годишно.

Според специалисти възбраната би трябвало да бъде тласък за вложения в научноизследователска и развойна активност в региона на съставените елементи на батериите.

И въпреки всичко, ще бъде допустимо да се доставят акумулатори от Южна Корея посредством трети страни.

Източниците на „ Комерсант “ означават, че южнокорейските управляващи могат да дадат позволение за доставката под формата на освобождение на стоките от листата със наказания за Русия, при изискване че те нямат статут на артикули с двойна приложимост.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР