След едногодишна пауза, НОЩ Пловдив обяви своето завръщане между 13

...
След едногодишна пауза, НОЩ Пловдив обяви своето завръщане между 13
Коментари Харесай

Нощта на музеите и галериите се завръща в Пловдив

След едногодишна пауза, НОЩ Пловдив разгласи своето завръщане сред 13 и 15 септември тази година под мотото “Общо място ” . Коя и каква е нашата еднаквост, пазим ли и по какъв начин фамилната памет, смеем ли да прекосяваме персоналните си граници и по кое време - това са главните въпроси, които програмата на фестивала ще изследва през 2019 година Носител на голям брой оценки и награди, той изиграва значима роля в кандидатурата и подготовката за Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
 Нощ на музеите и галериите NOVA
Основните акценти в многото и разнородни събития на НОЩта този септември са основани особено за нея и образуват кураторската й стратегия, формирана от Владия Михайлова (галерия “Васка Емануилова ” при СГХГ). Част от тях ще влязат през “задния вход ” на Стария град, разкривайки една по-малко известна част към Източната врата, други ще срещнат жадните за модерно изкуство гости с работата на обещаващи актьори от Австрия и България, показана от кураторите на Колекция EVN в централната част на града, или ще отворят още веднъж вратите на детмаг “Снежанка ” с изложбата Open Art Files, отдадена на историята на актуалното българско изкуство и курирана от Вера Млечевска, куратор и на Българския павилион на 58-ото Биенале на изкуствата във Венеция.
И трите събития - изложбата “Общо място ” в Данчовата къща, къща Стамболян и общественото пространство при Източната врата, изложбата с български и австрийски създатели и изложбата Open Art Files в детмаг “Снежанка ”, са инициирани, продуцирани и проведени от фондация “Отворени изкуства ”.
 фестивал NOVA-->
Освен тях, съществена част на НОЩта по традиция от нейното учредяване през 2005 година ще бъдат пловдивските музеи, галерии и ателиета . Те ще показват изложения и актьори по специфични планове към НОЩ Пловдив и като част от годишната им стратегия. За своята “бяла нощ ” живият град ще отвори и доста читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове.

В Клуб и Музика културата ще се придвижи в неофициална, само че не по-малко вълнуваща атмосфера, а детската стратегия, така наречен Малка НОЩ, ще включва специфични събития и доста завършения за най-малките гости на 3-дневния фестивал.
Между 13 и 15 септември споделените пространства на Пловдив - улици, площади и градини - също ще бъдат артистично трансформирани и ще се трансфорат в същински медии, с помощта на цифровите събития от Creative Media Lab в Античния спектакъл, които изследват взаимоотношението сред изкуство и нови технологии, развивайки средата с интерактивана лабораторна атмосфера. Куратор на Creative Media Lab е образният актьор, сценограф, художник и видео дизайнер Петко Танчев.
 Пловдив NOVA
Фестивалът “ Нощ на музеите и галериите - Пловдив ” се провежда от Open Arts Foundation с поддръжката на фондация “Америка за България ” и EVN. НОЩта е част от програмата на “Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР