След двуседмична карантина ще отпадне задължителният PCR тест. Такива ще

...
След двуседмична карантина ще отпадне задължителният PCR тест. Такива ще
Коментари Харесай

Отпада PSR тестът след 14-дневна карантина

След двуседмична карантина ще отпадне наложителният PCR тест. Такива ще се вършат единствено на хората, които към момента демонстрират признаци, съпътстващи болести, рискови групи. 

Причината е, че след 14 ден вирусният товар на инфектираните с ковид към този момент не е задоволителен, с цел да могат да предават вируса. От столичната РЗИ също са създали изследване преди да се вземе това решение.„ Около 10-12 ден позитивните лица от карантинираните са дребен %, които в 14-15 ден стават негативни. По този метод се съхранява потенциалът и капацитетът на инспекцията, който може да се включи към други действия. ”, изясни шефът на СРЗИ доктор Данчо Пенчев. 

През последните 14 дни България се подрежда на 24 място по заболеваемост и на седмо място по смъртност в Европа. Това изясни доцент Ангел Кунчев по време на брифинг на националния действен щаб, базирайки се на данните на Европейския център по надзор на болесттите. 

Данните сочат, че у нас от COVID-19 се разболяват 43-ма на 100 000 души население. Смъртността е 1,9 на 100 000. Ръстът у нас е +23 % – толкоз е и приблизително в Европа, изясни Кунчев. Има единствено една страна, която с негативна наклонност – Дания. На Балканите България пък се подрежда на пето място по смъстност.  ” Ръст има, само че сме със междинния растеж на Европа и по тази причина резервираме тези места. ”, сподели Кунчев. Затова и България към момента в зоната на най-светлия оранжев цвят.

Здравният министър Костадин Ангелов изясни, че заетостта на леглата от пациенти, които се нуждаят от интензивно лекуване, е 14%, а в интензивните отделения е 5%. Миналата седмица за били надлежно 10 и 4,8%. „ Нямаме доста увеличение на приетите в болница пациенти в лечебно заведение. ”, сподели Ангелов.

Нови ограничения обаче няма да се постановат. „ Обществото има отговорност да смазва ограниченията такива, каквито са. Ако ги съблюдава по метода, по който с написани – да се носят маски на закрито, да се съблюдава отдалеченост, да се прави стерилизация. Ако тези неща за се съблюдават, не са нужни нови ограничения. ”, уточни здравният министър. Той акцентира, че от спазването на тези правила зависят човешки животи. Ангелов изясни, че наблюдават 23 индикатори – комплексността от всичко ще ни подскаже дали да се трансформират ограниченията. „ Не мисля, че ще се стигне до решение за нови ограничения. ”, сподели още той и добави, че трябват две седмици, в които да се наблюдават индикаторите преди да се разискват промени.  

Здравният министър уточни още, че след вчерашното решение и персоналните лекари да могат да имат право да изпращат пациентите си на PCR тест ще помогне да увеличим броя на тестваните български жители на 100 000 души.

Той изясни, че идната седмица вероятно ще стартира и тестването с новите проби, които изследват по едно и също време за грип и ковид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР