След двугодишен спор добруджанската баница стана защитен продукт не на

...
След двугодишен спор добруджанската баница стана защитен продукт не на
Коментари Харесай

Румъния спечели битката с България за добруджанската баница

След двугодишен спор добруджанската баница стана предпазен артикул не на България, а на Румъния. Северната ни съседка се бори за тази идея през последните пет години , до момента в който страната ни е изявила претенциите си по-късно. Новината заяви проф. доктор Ана Кочева от Института за български език на Българската академия на науките /БАН/ пред „ БНР “.

„ Доколкото разбирам, това ще бъде същинският генезис на този артикул пред света. Всички производители, които се намират в този географски регион в Румъния, ще имат права върху продукта, а ние няма имаме нищо общо него “ , добави проф. Кочева.

Тя напомни, че България също е записала доста такива храни през годините и сега те са към 72. Сред тях са ястия като трапезица, филе „ Елена “, панагюрска луканка, пастърма, както и някои виновност и ракии. Самата баница в Добруджа се наричала кавърма и била присъща за целия район. В този завършек на северната ни съседка живеели доста хора с български корени , които към момента спазвали родните обичаи.

Според доктор Кочева към момента има опция за възражения от страна на България , само че процедурата за това е комплицирана и изисква да се приготви огромна документи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР