След двучасов дебат комисията по благоустройство и комунални дейности даде

...
След двучасов дебат комисията по благоустройство и комунални дейности даде
Коментари Харесай

След двучасов дебат: Одобриха бюджета на общинската капиталова програма и План – сметка „Чистота“

След двучасов спор комисията по благоустройство и комунални действия даде позитивно мнение за бюджета на общинската финансова стратегия и за План – сметка „ Чистота “, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Съветниците се концентрираха върху разискване на финансовата стратегия и като че ли не помниха, че в точката участва и План – сметка „ Чистота “.

Пропуска си осъзнаха едвам, откакто Христо Атанасов предложи да се прекратят дебатите и да се премине към гласоподаване. Комисията даде единодушие за привършване на разискванията. След това обаче мнозина от съветниците възроптаха, че План – сметка „ Чистота “ по този начин и не е била публично показана пред тях от администрацията, а те не са имали опция да изразят мнение и оферти. Стигна се до оповестяване на 15 – минутна отмора, с цел да се вземе решение по какъв начин да продължи съвещанието. В последна сметка стана ясно, че откакто е предходна процедура за преустановяване на дебатите, няма по какъв начин да се върнат обратно и следва да гласоподават бюджета. В противоположен случаи сами биха нарушили разпоредбите на съвета . Така след гласоподаване проектобюджета на Капиталова стратегия и на План – сметка „ Чистота “ събра 8 гласа „ за “, два „ срещу “ и четири „ въздържал се “, с което решението беше признато. Окончателно мнение по въпроса би трябвало да даде финансова комисия на съвещание в петък и локалния парламент на идната сесия.

Капиталовата стратегия на Варна
Капиталовата стратегия на Община Варна за 2024 година е 205.2 млн. лв.. От тях 160 млн. лв. са от общински бюджет, а останалите са по европейски стратегии. За главен ремонт на пътна мрежа са заложени 81.2 млн. лв., а за благоустрояване на междублокови пространства 32.7 млн. лв..

Сред по – огромните обекти, значими за града , са ремонт на фекалната тръбата под езерото, пътят Аспарухово – Галата, ремонт на ул. „ Ал. Стамболийски “ в „ Чайка “, както и пространството към нея, ремонт на ул. „ Кап. Райчо “, на част от ул. „ Д – р Пискюлиев “, създаване на парк „ Република “ в Младост и парк „ Младост 1 “, главен ремонт на ул. „ Отец Паисий “, планувано е планиране на всички улици в квартал " Виница ", с цел да може поетапно да стартира осъществяването им.

Предвидено е още благоустрояване на междублокови пространства главно около бул. „ Христо Смирненски “, планиране и главен ремонт на ул. „ Кракра “ и ул. „ Тодор Влайков “, планиране улична мрежа в ЗПЗ, правене план улична мрежа в „ Св Никола “ и Ментешето, планиране на публични паркинги до десети пощенски клон и Окръжна болница, както и планиране свързваща улица сред ул. „ Никола Вапцаров “ и „ Ал. Стамболийски “.

Съветниците утвърдиха, по предложение на група „ Български гласъ “ да бъдат заложени 300 хиляди лв. за ремонт на пътя в „ Боровец “ и други 200 хиляди лв. за планиране и създаване на 20 подземни контейнера за отпадък. От общинската администрация показаха, че районните кметства са показали вероятни местоположения за такива съдове, само че занапред би трябвало да се ревизира дали има съществуване на подземни връзки. Особено значимо е и да се посочи какъв ще бъде механизмът на транспортиране на отпадъците.

По отношение на План – сметка „ Чистота “ предстоящите доходи са в размер на 47 млн. лв.. От тях 5.5 млн. лв. са временен излишък, а 41.5 млн. лв. се чака да влязат от такса битови боклуци.
Заложени са близо 15.5 млн. лв. за сметосъбиране и сметоизвозване. Основната част са за събиране на битови боклуци и превозването им до цех за преправка. За неутрализиране, оползотворяване и преработване на битовите боклуци са заложени 17.8 млн. лв..

За разчистване и поддържане чистотата на териториите, предопределени за публично прилагане има планувани 13.7 млн. лв.. От тях 6.8 млн. лв. са за ръчно и механизирано разчистване на улични платна, спирки, площади, тротоари, подлези, пешеходни зони, алеи, детски и спортни площадки, междублокови пространства и други. Парите са също за миене с автоцистерна с маркуч или дюзи на улици, площади, тротоари, спирки на градски превоз и други.

За зимно разчистване и поддържане чистотата на уличната мрежа са заделени 1.2 млн. лв., а за чистотата в Морската градина 160 хиляди лв.. Чистенето на канали и дерета е обезпечено с над 600 хиляди лв..
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР