След две поредни понижения заради войната в Украйна и последствията

...
След две поредни понижения заради войната в Украйна и последствията
Коментари Харесай

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

След две следващи намаления поради войната в Украйна и следствията от нея Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) увеличи прогнозата за българската стопанска система през 2022 година с 0,5 пункта до 3%. Европейската финансова институция обаче сви на половина упованията си за стопанската система на България за идната година с 1,5 пункта до 1,5%. Това излиза наяве от оповестения септемврийски стопански отчет.
Прогнозата за икономическия напредък е преразгледана нагоре с помощта на постоянното показване на стопанската система през първите шест месеца на годината.
Като фактори за намалената прогноза за идната година се показват " несигурността към доставките на природен газ за България, отслабващото търсене на артикули и услуги на фона на високата инфлация, утежняване на потребителското доверие, както и политическата неустановеност в страната ".
Силното първо полугодие е движено от частното ползване и държавните разходи, както и от " ударното " струпване на материални ресурси. Частното ползване в България се усили с 4,2% на годишна основа през първата половин година, само че загуби инерция поради повишаващата се инфлация и намаляващото потребителско доверие, регистрират специалистите на Европейска банка за възстановяване и развитие. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР