След две години, в които грипът почти не се появи

...
След две години, в които грипът почти не се появи
Коментари Харесай

Очаква ни по-силна грипна вълна тази зима

След две години, в които грипът съвсем не се появи поради превъзходството на коронавирус вируса, тази зима упованията са за по-силна грипна вълна.

Заради един от циркулиращите варианти този сезон - Дарвин - най-засегнати ще бъдат възрастните над 65 години и дребните деца. Лекарите предлагат слагането на ваксина. У нас към момента няма регистриран случай на грип.

 

Грипът е мощно заразна зараза. Тъй като е минало известно време от последната същинска грипна зараза, в този момент рискът от болест е по-висок, изключително за неимунизираните.

 

" Тези, които боледувалите от грип пред това или са се ваксинирали може да имат някаква останала имунологична памет, която би могла да бъде възобновена ", споделя доцент доктор Велислава Терзиева - шеф на лабораторията по клинична вирусология в УМБАЛ " Лозенец ".

 

За разлика от коронавирус вируса, при заразяване с грипния вирус е съвсем невероятно инфекцията да протече безсимптомно. Ако човек е имунизиран или имунната му система се оправи добре - ще има най-малко леки признаци. Ваксината обаче може да защищити от тежки увреждания на организма, които въобще не са за занемаряване.

 

" Има ваксини, които са подобаващи за здрави хора, това е самият състав на имунизацията и методът, по който е приготвена. И има ваксини, които са по-подходящи за възрастни, за хора с потисната имунна система ", изясни доцент доктор Терзиева.

 

Хиляди в последните две години имат някакви увреждания след прекаран коронавирус. Това може да бъде причина за по-сериозно протичане на възможна грипна зараза.

 

" Всеки може да диференцира по кое време стартира да се утежнява, по кое време кашлицата се задълбочава, по кое време получава зной, по кое време температурата не спада. В тези случаи е наложителна лекарска помощ ", изясни лекарят.

 

Преди слагането на грипна ваксина е целесъобразно да се направи антигенен тест, а имунната система да е успокоена.

 

 

Източник БНТ
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР