След два сезона с ограничения и противоепидемични мерки лятото на

...
След два сезона с ограничения и противоепидемични мерки лятото на
Коментари Харесай

Гърция, Турция и България - традиционни дестинации за лятна почивка на румънците

След два сезона с ограничавания и противоепидемични ограничения лятото на 2022 година предлага повече независимост на румънските туристи. Кои са най-предпочитаните дестинации и къде ще прекарат румънците лятната си отпуска през 2022 година?

Гърция, Турция и България са обичайни дестинации за лятна отмора на румънците, демонстрират данните от разбор на Гугъл, представен от организация Аджерпрес.

Според Оана Думитреску от Гугъл Румъния данните от търсенията в Гугъл демонстрират, че ползата на румънците към почивки и пътувания се е върнал с отпадането на рестриктивните мерки, въведени поради пандемията от КОВИД-19. 

През 2020 година румънците не пътуваха доста в чужбина. Според данни на Националната банка на Румъния, представени от в. „ Зиарул финанчиар “, за пътувания отвън страната през първата година на пандемията румънците са похарчили 2,6 милиарда евро, което е половината от изразходваните за тази цел средства през 2019 година

През 2021 година над шест милиона румънци избраха румънското черноморско крайбрежие, балнеолечебните курорти в Западна Румъния и локалните планински курорти вместо ваканции зад граница. Данни на Националния статистически институт разкриха нарастване от 50 % на „ преоткрилите “ Румъния по отношение на 2020 година

Тази година обаче ползата на румънците към задграничните пътувания се е пробудил още веднъж и съгласно Оана Думитреску от Гугъл Румъния търсенето тук-там за настаняване напролет на тази година е било по-активно даже от предпандемичната 2019 година

Според централизираните данни на Гугъл размерът на търсения, свързани с пътешестване (дестинации, превоз, настаняване), през месец май т.г. е с 35 % по-висок от този през същия месец на 2019 година

В интервала от март до май 2022 година по отношение на същия период на 2019 година се записва нарастване от 32 % на търсенията тук-там за настаняване в чужбина, а най-желаните дестинации са Гърция, Турция и България. Търсенията за интернационалните полети от румънци са се нараснали с 46 % през последните три месеца спрямо 2019 година, а измежду най-предпочитаните дестинации са Италия, Испания и Обединеното кралство.

Гърция ще бъде номер едно за лятната отмора на румънците след „ спирачката “ на пандемията през последните две години

По данни на румънското министерство на външните работи към 1,4 милиона румънци се чака да почиват в Гърция това лято. Делегация на министерството организира в края на май механически диалози с гръцки и български локални и районни управляващи, в това число на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата-Промахон, за улеснение на достъпа на румънски туристи и понижаване на времето за очакване при прекосяване на границата.

Гръцките управляващи чакат тазгодишният туристически сезон да бъде по-добър от 2019 година Според калкулации на държавното управление в Атина приходите от туризъм в Гърция през тази година ще бъдат най-малко 15 милиарда евро. 

Министърът на туризма Василис Кикилиас посети Букурещ предишния месец, където получи увещание от локални туроператори, че „ Гърция ще бъде номер едно за лятната отмора на румънците “ след „ спирачката “ на пандемията през последните две години.

Около 80 % от румънските туристи пътуват до Гърция с автомобил. Островите Тасос и Самотраки са измежду най-близките и търсени дестинации. Като цяло обаче румънците пътуват по целия маршрут от Александруполис до Катерини и, несъмнено, Халкидики. През последните години те избират и други дестинации като Корфу, Лефкада, Парга, Евия и други Освен тези, които пътуват по шосе, има и доста хора, които отиват до гръцките острови по въздух. През лятото започват 10-15 чартърни полета от 10 града в Румъния. 

Хотелиерите в Турция се преориентират към пазарите в Сърбия, Румъния, Молдова и България, с цел да компенсират загубата на украински туристи

Румънците са измежду групата задгранични туристи, на които залага и туристическата промишленост в Турция, с цел да компенсира загубата на украински туристи. Хотелиерите в Турция се преориентират към пазарите в Сърбия, Румъния, Молдова и България, съобщи предишния месец Осман Айък, представител за туризма в кметството на Анталия.

" Преди пандемията имахме към 100 000 туристи от Румъния в Анталия. Румъния е измежду първите 10 страни, които изпращат туристи в Анталия. Сега е мъчно да се оцени какво ще се случи тази година. Опитваме се да спечелим колкото се може повече туристи от Румъния, тъй като това е значим пазар съгласно мен ", уточни Осман Айък.

По данни на Националната асоциация на туристическите организации в Турция, представени от в. „ Адевърул “, през 2019 година 763 000 румънски туристи са били на отмора в страната. През 2020 година – първата година на пандемията, броят на румънските туристи съществено понижава - до 87 400, защото Турция се отвори за румънски туристи едвам през август 2020 година През 2021 година румънците към този момент са в топ 10 на задграничните туристи в Турция, а тази година броят им се чака да бъде най-малко на равнището от предишното лято.

През последните години румънците са измежду най-многобройните задгранични туристи в България

Над 630 000 румънци са посетили България от юни до август 2021 година, сочат данни на Националния статистически институт. Само през август предходната година броят на румънците, избрали страната ни за лятната си отпуска, е бил близо 280 000 души, сочи статистиката (279 916). През цялата 2021 година България е посетена от над 1,2 милиона румънски жители.

През последните години румънците са измежду най-многобройните задгранични туристи в България, отбелязва в.„ Зиарул финанчиар “. Броят им през лятото на предходната година бе с над 50 % повече по отношение на предпандемичната 2019 година, показва телевизия Диджи 24.

Министърът на туризма Христо Проданов предвижда, че това лято в България ще дойдат сред 5,5 и 6 милиона туристи общо. 

Маргарита Тодорова, шеф на „ Маркетинг и продажби “ в „ Албена “ АД – обичайно желан от румънските туристи курорт в България, сподели предишния месец, че е „ сдържан оптимист “ за идния сезон. Според нея лято 2022 ще бъде два пъти по-добро от лято 2021, само че курортният комплекс няма да може да доближи равнищата от 2019 година поради войната в Украйна.

„ На пазарите има известна застоялост и затова ние сме подхванали дейни и нападателни дейности в Румъния и Германия, както и разнообразни други акции “, съобщи за Българска телеграфна агенция Маргарита Тодорова.

През месец май комплексът „ Албена “ АД провежда роудшоу в цяла Румъния за привличане на туристи за лятната почивка. В осем от най-големите градове на страната бяха показани опциите за лятна отмора, водолечение и дейни спортни занимания.

Футболната звезда Христо Стоичков, който е доста известен и в Румъния, също се включи в акцията за разпространение на България на румънския пазар. Легендата от САЩ’ 94 снима видео послание за румънско начин на живот предаване в една от огромните малките екрани, с което кани румънските туристи в България през идния летен сезон.

" Знаете какъв брой сме гостоприемни, постоянно сте добре пристигнали в България. Бил съм доста пъти в Румъния и знам по какъв начин ме посрещате, по тази причина тази година ви чакаме на нашето Черноморие ", споделя носителят на влиятелната премия Златна топка за 1994 година

Посланичката на Румъния в България Бръндуша Предеску съобщи на среща с министъра на туризма Христо Проданов през февруари, че румънците не престават да избират България като първа дестинация заради високото качество на услугата освен по Черноморието.

" Не можем да си представим летния сезон без румънски туристи по Черноморието “, отговори Христо Проданов и се разгласи за поощряване на туристическите пътувания сред двете страни.

В подтекста на упованията за претрупан пътен трафик сред двете страни през летния туристически сезон, министърът на превоза и инфраструктурата на Румъния Сорин Гриндяну, който е и вицепремиер, заяви преди няколко дни, че е отправил молба към българските управляващи да отсрочат за есента ремонта на „ Моста на дружбата “ при Русе и Гюргево.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР