След днешната Великденска литургия на площад Свети Петър папа Франциск

...
След днешната Великденска литургия на площад Свети Петър папа Франциск
Коментари Харесай

Папата в Urbi et Orbi: Нека преодолеем конфликтите и разделенията

След днешната Великденска литургия на площад „ Свети Петър ” папа Франциск насочи своето обичайно обръщение и благословия " Към града и света " („ Urbi et Orbi “), като акцентира радостната вяра, която носи Христовото възкресение, и насърчи християните да преоткрият насладата от служенето на Бога, да работят за мира и да оказват помощ совите братя и сестри в един свят, белязан от толкоз доста премеждия.

Преди това, папата управлява утринната Великденска литургия, в съслужение с 32-ма кардинали, 15 епископи и над 300 свещеници, заяви „ Ватикан нюз ”.

На площада участваха към 45 хиляди души, а след литургията папата мина през площада с папомобила, с цел да поздрави присъстващите. Както нормално, площадът пред базиликата бе пъстър от тридесет хиляди цветя, дарени от цветари от Нидерландия, напомняйки тематиката за новия живот, вярата и насладата от Възкресението.

В своето обръщение към Рим и към целия свят папа Франциск акцентира, че „ вярата не е заблуда, тя е истина “, тя е пътят на човечеството след Възкресението. В обръщението си папата насочи парещ апел: „ Нека побързаме да преодолеем споровете и раздялите и да отворим сърцата си за тези, които имат най-голяма потребност от това. Нека бързаме да вървим по пътя на мира и братството ”. Но пътят на доверието и мира е изпълнен с трудности и капани, по тази причина папата насочи молебствия за народите, наранени от премеждия и войни.

Папата се помоли за мир за " обичания украински народ " и за това светлината на Великден да озари народа на Русия.

Нека Господ " да утеши ранените и всички, които са изгубили близки поради войната ", продължи той, и дано пандизчиите се завърнат вкъщи, а цялата интернационална общественост да се стреми да постави завършек на войната в международен мащаб.

Папата приказва за Сирия, която към момента чака мир, и за жертвите на земетресенията там и в прилежаща Турция, където е нужна нашата непрекъсната взаимност.

Говорейки за свещения град Йерусалим, папата се помоли за обновяване на разговора сред израелци и палестинци, с цел да спечелва мирът. Той се помоли и за помощ за Ливан, който се бори да възвърне стабилността и единството си.

Спомена и Тунис, молейки се младежите и тези, които страдат от обществени и стопански компликации, да не губят вяра и да намерят способи да изградят бъдеще на мир и приятелство.

Папата се помоли и за помощ за Хаити, където обществените и икономическите компликации към момента тежат на хората, борещи се за излаз от многочислените провокации.

В словото си той поддържа напъните за мир и помиряване в Етиопия, в Южен Судан и в Демократична република Конго и се помоли за разтуха за жертвите на интернационалния тероризъм, изключително в Буркина Фасо, Мали, Мозамбик и Нигерия.

Папата прикани „ всички ние да помогнем на жертвите на глада, злоупотребата с опиати, трафика на хора и всички други форми на иго, като помолим Господ да въодушеви водачите на страните да обезпечат ценене на човешкото достолепие, с цел да бъдат излекувани тези обществени рани ”, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР