След десетилетия на засилваща се глобална интеграция нараства рискът светът

...
След десетилетия на засилваща се глобална интеграция нараства рискът светът
Коментари Харесай

След мечтата за глобализация: Фрагментиран свят на съперници ли е бъдещето

" След десетилетия на засилваща се световна интеграция нараства рискът светът да се разпадне на съперничещи си стопански блокове. А това е сюжет, който би бил неприятен за всички, в това число и за жителите на Европа. "

Това съобщи пред Брюкселския стопански конгрес ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя се включи в конференцията, озаглавена " Глобално напрежение и лимитирани запаси. Изграждане на нов конкурентен модел за Европа ", чрез видеообръщение и изнесе лекция на името на Томазо Падоа-Скиопа, някогашен министър на стопанската система и финансите на Италия и един от бащите на общата европейска валута.

" Този риск се усилва в миг, когато световният напредък е отбелязва исторически ниски равнища - както в кратковременен, по този начин и в средносрочен проект. Прогнозираме, че през идващите пет години световният напредък ще остане към 3% - най-ниската ни средносрочна прогноза от 1990 година насам ", уточни още Георгиева. 

По думите й, нужното стягане на паричната политика натежава върху растежа и разкрива някои финансови уязвимости. Наред с това, геоикономическата фрагментация рискува да аргументи резултата на леден душ върху към този момент отслабения световен напредък.

" Ако се обърнем към Европейския съюз, той, както и множеството развити стопански системи, е изправен пред същото двойно предизвикателство - закъснение на растежа и към момента висока инфлация. 

Прогнозираме, че растежът в Европейски Съюз ще спадне от 3,7% през предходната година до 0,7% през тази, а по-късно ще се възвърне едва. Същевременно чакаме инфлацията да се намали от над 9% през предходната година до над 6% през тази и в множеството страни да не се върне към целевите стойности до 2025 година ", отбелязва още Георгиева, само че акцентира:

За благополучие Европа се оказа устойчива. 

" Не доста от дълго време облаците над Европа бяха доста по-мрачни. Нахлуването на Русия в Украйна докара до внезапно повишаване на цените на силата, което задълбочи рецесията с разноските за живот на целия континент и засегна най-вече семействата с ниски приходи.

Бързата реакция на политиците обезпечи различни доставки на газ и подкрепя семействата и предприятията. Банковата система на Европейски Съюз навлезе в стягането на паричната политика със солидни буфери. ", добавя Георгиева.

Тя е безапелационна, че водачите не могат да си разрешат да бъдат самодоволни единствено тъй като най-лошият сюжет не се е осъществил.

По отношение на краткосрочната прогноза за растежа, Европа е в малко по-добро състояние, само че и тук потиснатият растеж на продуктивността отслаби още повече.

" Казано по-просто, без да се оправим с дълготрайните провокации - демография, продуктивност, приобщаване - няма да можем да повишим приходите и да създадем благоприятни условия, както се надявахме ", уверена е Георгиева.

За да се избегне този сюжет, тя обрисува три политически целта, които съгласно МВФ могат да оказват помощ.

I. Подобряване на продуктивността и опциите за всички.

Това изисква структурни промени и вложения в хора, технологии и нововъведения.

В Европа, да вземем за пример, държавните управления би трябвало да основат удобна среда за нововъведения и вложения. Това значи да се рационализират регулациите, да се усъвършенства образованието, да се изразходват повече средства за научноизследователска и развойна активност и да се разшири цифровата и зелената инфраструктура.

Също толкоз значимо е да се подсигурява, че всички са готови да се възползват от новите технологии и да намерят работа в хода на развиването на стопанските системи.

Това е обвързвано с възстановяване на равните благоприятни условия и справедливостта сред поколенията посредством:

Достатъчно гъвкави пазари на труда, с цел да подсигуряват, че хората, които желаят да работят интензивно, могат да намерят добра работа.

Инвестиране в образованието и уменията, понижаване на двойствеността на пазара на труда, при която младите служащи, да вземем за пример, са обвързани единствено с краткотрайни контракти.

Модернизиране на мрежите за обществена сигурност според от измененията на пазарите на труда - да вземем за пример с повишаването на независимата претовареност - тъй че хората да не изостават.

Осигуряване на подобаващи тласъци за по-активно присъединяване на дамите на пазара на труда и за по-възрастните служащи да останат по-дълго на работа.

„ Също толкоз значимо е да се отговори на демографското предизвикателство за растежа и обществената хазна, защото работната мощ понижава. През последните години се следят позитивни трендове, свързани със завръщането на по-възрастните служащи на пазара на труда или по-дългото им оставане на работа. При подобаващи грижи за децата и гъвкави условия на труд повече дами ще работят, а верните промени на пенсионната система и пазара на труда могат да подтикват повече възрастни служащи да продължат да работят “, отбелязва Гергиева.

От решаващо значение е бързоразвиващите се предприятия в Европейски Съюз да имат достъп до задоволително капитал, което постоянно не е по този начин, защото съществуващите капитали са фрагментирани по народен симптом. Ускоряването на проекта на Европейската комисия за съюз на финансовите пазари ще помогне за превъзмогването на тези спънки, уверени са от МВФ.

II.  Ускоряване на дейностите в региона на климата, с цел да се подсигурява стабилно възобновяване.

Ускоряването на " зеления " преход е освен от решаващо значение единствено по себе си, само че е и ключът към повишение на енергийната сигурност и опциите за вложения.

Европа е постигнала впечатляващ прогрес в тази област. Миналата година, когато вносът на съветски газ внезапно спадна, Европейски Съюз усили рекордно бързо възобновимите енергийни източници и увеличи енергийната успеваемост, което докара до спад на въглеродните излъчвания с 2,5 %. Но постигането на задачите на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията ще бъде мъчно, в случай че построяването на вятърен или слънчев парк лишава седем години.

За да се промени това, препоръчаният от Европейски Съюз Закон за промишлеността с нулево чисто ползване има за цел да рационализира регулаторните и разрешителните процеси за планове в региона на чистите технологии.

Осъществяването му изисква страните да изградят " обслужване на едно гише " и да координират другите регулаторни и разрешителни органи посредством нови цифрови платформи.

„ И това е допустимо. Вижте опита на Германия, която построява нови терминали за полутечен природен газ за рекордно малко време. Същият метод може да се приложи и към възобновимите енергийни източници “, безапелационна е Георгиева.

За Европейски Съюз ще бъде значимо също по този начин да продължи с проектите за разширение на обсега на ценообразуването на въглеродните излъчвания върху постройките и автомобилния превоз, с цел да се подтиква намаляването на излъчванията и подобряването на успеваемостта в тези браншове.

„ Радвам се да видя предварителното съглашение по този въпрос, както и проекта за основаване на обществен фонд за климата, който да смекчи въздействието върху по-бедните семейства и по-малките компании “, добавя тя.

Инвестиционният фонд на Европейски Съюз за климата може да добави тези ограничения, като подкрепи централизираното финансиране на обществените вложения, нужни за декарбонизацията на стопанската система.

III.Съживяване на многостранното съдействие.

Смущенията във веригата за доставки по време на пандемията, разбираемо, накараха страните да се опитат да понижат уязвимостта си посредством пренасяне на производството или " пренасяне на приятелите ".

След това нахлуването на Русия в Украйна ускори опасенията за националната сигурност към капиталовите решения на страните. Но взети дружно, тези трендове основават един по-фрагментиран свят с действителни стопански разноски.

Ново проучване на МВФ демонстрира, че фрагментацията на търговията може да коства до 7% от международния Брутният вътрешен продукт в дълготраен проект - почти колкото общата реколта на Германия и Япония. Ако към това се добави и софтуерното обособяване, загубите за някои страни биха могли да доближат до 12 % от Брутният вътрешен продукт. 

Не можем да пренебрегнем тези разноски.

„ Вземете да вземем за пример дотациите в индустриалния проект на Европейски Съюз " Зелена договорка ". За да изпълнят плануванаъа роля и да ускорят екологичния преход, те би трябвало да бъдат добре създадени и деликатно прилагани. Ако тласъците са прекомерно великодушни, те могат да доведат до обилни фискални разноски, да изкривят комерсиалните и капиталовите решения и да оскъпят зеления преход за всички “, безапелационна е Георгиева.

Особено притеснителен би бил сюжет, при който нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи изостават във въвеждането на зелени технологии - в ущърб на световните цели за климата, защото не разполагат с вложения, които да улеснят разпространяването на тези технологии.

Въпреки че вътрешните изгоди могат да бъдат примамливи, в дълготраен проект всички губят от световната фрагментация.

" Писателката Тони Морисън декларира: " Ако има книга, която в действителност желаете да прочетете, само че тя към момента не е написана, тогава би трябвало да я напишете. " Излизайки от Втората международна война, Европа показва забележителна интелектуална и политическа воля да образува по-добро бъдеще, да напише книгата, която европейците желаят да прочетат.  Днес ние се нуждаем от същата решителност, да напишем книгата, която желаеме да прочетат нашите деца. ", приключва речта си Кристалина Георгиева.

Изявлението на Кристалина Георгиева пред Брюкселския стопански конгрес вижте тук.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР