След дебат продължил над два часа, народните представители приеха на

...
След дебат продължил над два часа, народните представители приеха на
Коментари Харесай

2000 души с недостатъчен стаж за пенсия ще могат да се пенсионират

След спор траял над два часа, народните представители одобриха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване, импортиран от Мустафа Карадайъ и група народни представители. Това стана със 131 гласа „ за “, 31 гласа „ срещу “ и 38 гласа „ въздържали се “.

Със законопроекта се предлага интервалите на наборна или мирновременна различна работа, както и интервалите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл.7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се зачитат за автентичен стаж при пенсиониране. Съгласно претекстовете на законопроекта с тези допълнения ще се даде опция на избрани лица да добавят своя стаж и да придобият пенсионни права.

Според вносителя задачата на оферти законопроект е допълнение на дефиницията на понятието „ автентичен стаж “ в § 1, алинея 1, т. 12 от Допълнителните разпореждания (ДР) на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) – интервалите на наборна или мирновременна различна работа, както и интервалите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по член 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ) да се зачитат за автентичен застрахователен стаж при пенсиониране.

Предлаганите промени ще дадат опция на към 2 хиляди лица с недостигащ към две години застрахователен стаж да се възползват от правата за пенсиониране по член 68, алинея 3 от КСО.

Годишно по този ред получават право на пенсия към 10 хиляди лица. При междинен размер на получаваната пенсия 314,50 лева се чака средномесечният спомагателен разход за тях да бъде в размер на 629 хиляди лева, а на годишна база нарастването да бъде малко над 7,5 млн. лева, която сума няма да заплаши финансовата непоклатимост на Фонд „ Пенсии “ на Държавното публично обезпечаване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР