След дълги години на издирване морски биолози най-накрая успяха да

...
След дълги години на издирване морски биолози най-накрая успяха да
Коментари Харесай

За първи път заснеха Омура – най-редкия кит

След дълги години на търсене морски биолози най-сетне съумяха да снимат считания до скоро за неосезаем кит от типа Oмура. Огромният морски бозайник е най-редкият представител на типа си и учените не знаят съвсем нищо за него.

Уникалните фрагменти са направени около крайбрежията на остров Мадагаскар в Южната част на Африка. Доскоро биолозите не знаеха какво е и точното местообитание на Омурите. Учените не смятаха, че тихоокеанските води са дом на големите морски бозайници.

През годините едвам малко на брой са хората, имали опция да видят Омура онлайн. Получавали сме доста сигнали, само че нито един от тях не беше доказан, споделя Серхио Салваторе от Института по запазване на околната среда в Сидни, Австралия и началник на особено проучване, отдадено на разбулване на загадката към омурите.

Те се появяват само в отдалечените райони и мъчно се виждат в морето, тъй като характерният им синьо зелен цвят ги прави мъчно различими. Смята се, че омурите не доближават повече от 11 метра дължина, споделя още Салваторе.

Досега са откривани единствено осем кита, само че те в никакъв случай не са били изследвани в детайли. Повечето от тях са били към този момент мъртви, когато учените са успявали да се доберат до тях. Седем от откриваните до момента Омури са били откривани мъртви на японски китоловни кораби, а един е бил открит изхвърлен на брега на остров Кийлинг.

Видеото, което заснехме край крайбрежията на Мадагаскар, съумя да ни покаже доста.Научихме по какъв начин Омурите споделят, тяхното държание и направихме обстоен разбор на външния им тип, споделя още Салваторе. - Омурите бяха добили съвсем митичен ореол, само че с нашето видео ние показахме на света този толкоз впечатляващ и хубав представител на животинското царство пред целия свят, споделя още откривателят.

Учените били доста учудени да срещнат морския бозайник край крайбрежията на Африка. Преди това те търсили омури в продължение на две години в западния Пасифик, край крайбрежията на Тайланд и Филипините.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР