След дълбоките съкращения на ядрените арсенали на Русия и САЩ

...
След дълбоките съкращения на ядрените арсенали на Русия и САЩ
Коментари Харесай

Възможен ли е ядрен конфликт между САЩ и Русия?

" След дълбоките съкращения на нуклеарните арсенали на Русия и Съединени американски щати вероятността от нуклеарна зима е оскъдна. А това значи, че нуклеарната война се върна в региона на рационалното. " Това е мнението на заместник-председателя на президента на Руската академия на ракетните и артилерийските науки и лекар на военните науки Константин Сивков.
Според Сивков съществуват условия, при които една от страните може да завоюва нуклеарната война, като я стартира превантивно. Но в този момент Съединени американски щати се намират в „ в доста по-печелившо положение”, а Русия не разполага с отговор. Това значи, че американския хайлайф може да тръгне на превантивна нуклеарна война против Русия, в случай че бъде сигурен, че ответният удар няма да докара до жертви измежду властимащите.
" Днес страната ни не може да съперничи със Съединени американски щати в нуклеарната конкуренция количествено. Русия не е Съюз на съветските социалистически републики. Трябва да се търси несъразмерен отговор " , счита Сивков.
По думите му, превъзходството на Русия е в притежаването на технологии за основаването на нуклеарни муниции от хиперкалибър – повече от 100 мегатона тротилов еквивалент. Използването на 40-50 такива бойни глави би довело редица зони от територията на Съединени американски щати до сериозно рискови геофизични условия.
" Такива удари обезпечено ще унищожат Съединени американски щати като страна и целия транснационален хайлайф. Това още веднъж прави огромната нуклеарна война ирационална и свежда възможностите за възникването ѝ до нула ", добавя още Сивков в свое изявление за " Военно-промышленный курьер. "
Според специалиста такова оръжие би предиздвикало Запада да седне на масата за договаряния, да се откаже от глобите и други форми на напън против Русия.
Припомняме, че през предходната седмица американският президент Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати излизат от Договора за очистване на ракети със междинен и дребен обхват на деяние (ДЛРСМД). Съветникът на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън счете за пресилено мнението, че това може да докара до нова конкуренция във въоръжаването.
Едни от първите, които реагираха бурно, беше Берлин. От министерството на външните работи на Германия нарекоха решението „ катастрофално”, а немският външен министър го дефинира, като „ почтено за жалост.”
Европейската дипломация разгласи, че чакат от Москва „ прозрачен” отговор на обвиняванията на американците за нарушаването на от Договора за очистване на ракети със междинен и дребен обхват на деяние и молят Вашингтон „ да се замисли за последствията от вероятния излаз от ДРСМД за своята сигурност, както и за сигурността на своите съдружници и на целия свят.”
В поддръжка на Вашингтон се изрекоха Англия и Полша.
„ Изразяваме схващане към дейностите на Съединени американски щати, тъй като сме съгласни с такава оценка на обстановката, че Русия нарушава положения в контракта посредством основаването на нови ракети”, сподели външният министър на Полша Яцек Чапутович.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР