След черния четвъртък от миналата седмица днешният ден се очертава

...
След черния четвъртък от миналата седмица днешният ден се очертава
Коментари Харесай

Брутален понеделник за борсите

След " черния четвъртък " от предходната седмица днешният ден се обрисува като " черен понеделник ", въпреки че този термин към този момент остава обезпечено непокътнат за краха с 22.6% на борсата на 19 октомври 1987г.

Въпреки опита на Федералния запас на Съединени американски щати и водещите централни банки да успокоят вложителите с обещания в неделната вечер за стотици милиарди долари помощ и въвеждане на нулеви лихви, недоверието от азиатските пазари към тази мярка се придвижи в Европа е мина в паническо разпродаване на Уолстрийт.

Отново, както стана на 12 март, показателят Dow Jones Industrial Average рухна в първите минути (с над 2748 пункта или 11.85%) което автоматизирано провокира прекъсване на търговията за 15 мин. Това се случва за трети път през последните 6 търговски сесии и този път наподобява водещ е страхът не толкоз от трупащите се в този момент проблеми от пандемията от ковид, колкото данните за най-голямото закъснение на производството и търговията на Китай за първите два месеца, провокирано от същия проблем.

Четвърт час след началото на търговията в Ню Йорк показателят S&P 500 слезе с 9.76%, а Nasdaq Composite - с 11.71%.

Преди това европейските показатели се намалиха с към 8%, а петролът изгуби още съвсем 10% от цената до и под 30 $ за барел. Дори златото поевтиня с 5%.

Акциите на финансови гиганит като Bank of America Corp, JPMorgan, Goldman Sachs и Citigroup се обезцениха с сред 14% и 17% още преди да отвори Уолстрийт. Технологичните водачи Apple, Microsoft и Amazon дружно ще изгубят евентуално към $400 милиарда от пазарната си оценка.

Ивеститорите желаят да видят повече американски фискални тласъци, както и удостоверение за решимостта на администрацията на Доналд Тръмп за твърда и ефикасна отбрана на публичното здраве, разяснява " Ройтерс ". В този миг започнаха да затварят обществени пространства, кина, театри и заведения градове като Ню Йорк, Лос Анджелис, Лас Вегас.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (541)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР